In het bankroet verklaarde Detroit is van de vermaarde autofabrieken zoals deze van Packard niets meer over
NOS Nieuws

Detroit vindt weg uit bankroet

De Amerikaanse stad Detroit heeft van de rechter groen licht gekregen voor een omvangrijk financieel saneringsplan. De stad werd anderhalf jaar geleden bankroet verklaard en had toen een recordschuld van 13 miljard euro. Daarvan wordt nu 5,6 miljard euro kwijtgescholden.

Nooit eerder bouwde een Amerikaanse stad zo'n grote schuld op. En nooit eerder werd er in zo'n relatief korte tijd, zestien maanden, een oplossing gevonden voor een schuld van deze omvang. De verwachting is nu dat het bankroet van Detroit al in 2015 kan worden opgeheven.

Pensioenen

Omdat de stad bescherming had aangevraagd tegen schuldeisers, hadden veel schuldeisers weinig meer in te brengen. Zij moeten nu genoegen nemen met een fractie van het geld dat zij eigenlijk te goed hebben.

Een ander deel van de oplossing werd gevonden bij de 200.000 gepensioneerden in de stad. Nadat de rechter had vastgesteld dat ook zij geen enkele bescherming genoten tegen het bankroet, gingen de gepensioneerden akkoord met een verlaging van de pensioenen met maximaal 20 procent. Dat levert Detroit langdurig een flinke besparing op.

Autostad

Met 1,7 miljoen inwoners was Detroit ooit de vierde stad van de VS. Het was de thuisbasis van de Amerikaanse auto-industrie. In de beste jaren werkten hier meer dan 300.000 mensen in fabrieken. In een halve eeuw tijd is echter meer dan 90 procent van die banen verloren gegaan. Niet alleen telt Detroit tal van lege fabriekspanden, ook hele woonwijken staan leeg omdat al een miljoen mensen uit de stad is weggetrokken.

Onderdeel van het saneringsplan is daarom ook een investering van ruim een miljard euro om de stad weer leven in te blazen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl