Amazon wil een maximumprijs voor e-boeken
NOS Nieuws

Komst Amazon baart uitgeverijen zorgen

De Amerikaanse webwinkel Amazon gaat binnenkort Nederlandse e-boeken verkopen. Verschillende Nederlandse uitgeverijen hebben daarover een overeenkomst gesloten met het Amerikaanse bedrijf.

Boekendistributeur CB, voorheen Centraal Boekhuis, heeft zijn systemen aangepast om e-boeken aan Amazon te kunnen leveren.

Amazon is één van de grootste webwinkels ter wereld en heeft een jaaromzet van 60 miljard euro. Het bedrijf is groot geworden met het verkopen van e-boeken. Amazon zegt tot nu toe niks over zijn plannen voor de Nederlandse markt.

Minimumprijs

In de boekenwereld is er kritiek op de voorwaarden die Amazon stelt aan de Nederlandse uitgeverijen. Zo mag een e-boek niet meer kosten dan de goedkoopste papieren versie van dat boek.

"Amazon legt hiermee in feite een minimumprijs op", zegt Hans Bousie, advocaat bij bureau Brandeis en kenner van de boekenwereld. "Door deze overeenkomst kunnen uitgevers nooit meer een fysiek boek goedkoper maken dan de digitale variant."

Volgens Bousie is die afspraak in strijd met de Mededingingswet. De Autoriteit Consument en Markt zegt op basis van de huidige informatie daar geen uitspraken over te kunnen doen.

Met Apple, Google en Bol.com hebben we betere afspraken.

Marc van Gisbergen van uitgeverij Marmer

Sommige uitgeverijen verzetten zich tegen de voorwaarden die Amazon stelt, bijvoorbeeld uitgeverij Marmer.

"Met Apple, Google en Bol.com hebben we betere afspraken", zegt oprichter Marc van Gisbergen. "Amazon vraagt een hoge korting en hanteert een betalingstermijn van wel drie maanden. Met deze voorwaarden gaan we niet akkoord."

Hoeveel uitgeverijen er wel akkoord zijn gegaan, is niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl