NOS Voetbal

Hiddink stapt op als er van Letland wordt verloren

'Als we verliezen van Letland, stap ik op'

Guus Hiddink verbindt zijn lot aan de wedstrijd tegen Letland. Wordt er verloren, dan stapt hij op. De bondscoach, die in Zeist uitgebreid tekst en uitleg gaf over de crisis bij Oranje, kreeg de vraag of hij vertrekt als Nederland tegen Letland wederom vroeg op achterstand komt, zoals in de voorgaande interlands. "Als dat op het einde (van de wedstrijd, red.) nog steeds zo is, dan wel ja."

Hiddink gaf verder aan weinig dingen anders te hebben gedaan dan voorheen. Hij sprak na het verlies tegen IJsland uitgebreid met zijn dragende spelers en gaat de wedstrijd terugkijken. "We gaan ze confronteren met de beelden. Met wat er mis ging. Om te laten zien dat het anders moet. Ze moeten snel leren."

Defensieve discipline

Aan die gesprekken heeft hij een positief gevoel overgehouden. "Er werd energiek op gereageerd. Daar moeten we de komende twee wedstrijden wat van gaan terugzien."

"We moeten veel strijd en kwaliteit op de mat leggen. Ik wil een team zien. Het moet een team zijn dat defensief de discipline bewaart, maar ook naar voren wil."

Geen fundament

De beroerde start van de EK-kwalificatiereeks (twee nederlagen in drie duels) en de commotie over het wel of niet bestaan van een plan van aanpak bewoog Hiddink ertoe om een verklaring af te geven. Daarin somde hij op wat in zijn ogen de oorzaken van de crisis zijn.

"Het is geen excuus, maar de verslapping en vervlakking na het WK waren onontkoombaar. Dat hadden Duitsland en Spanje ook." En het feit dat Oranje steeds tegen een vroege achterstand aanliep, hielp ook niet. "Dan ga je geforceerd dingen doen. Het fundament ontbrak. Ik dacht dat de spelers een wedstrijd neutraal konden houden."

​Het enige voorval is dat iemand sloffen aanhad in plaats van sportschoenen. Nee, de oorzaak ligt op het veld

Guus Hiddink over de discipline buiten het veld

Ook de openlijke ruzie tussen Robin van Persie en Klaas-Jan Huntelaar werd door Hiddink genoemd. "Die clash tussen ego's, laat ik het zo maar noemen, was niet goed. Zeker niet voor de beeldvorming."

Naar aanleiding daarvan heeft Hiddink wel de discipline buiten het veld onder de loep genomen. "Maar daar is geen enkel incident geweest. Ja, iemand had sloffen aan in plaats van sportschoenen. Nee, de oorzaak ligt op het veld."

Hulp van buitenaf

Hiddink hoopt op impulsen van buitenaf tijdens het congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal op 15 december. Wat de bondscoach van Oranje betreft, mogen ook invloedrijke mensen uit andere sporten hun visie geven. Hij noemde de namen van oud-honkballer Robert Eenhoorn, schaatscoach Gerard Kemkers en judo-coryfee Cor van der Geest.

"We zoeken mensen die een idee hebben hoe je topsport moet beleven, zodat we dat kunnen vertalen naar het voetbal om de jeugdopleiding een impuls te geven", zei Hiddink, die ook voetbaliconen als Johan Cruijff en Wim Jansen hun zegje wil laten doen. "Iedereen die een goed idee over voetbal heeft, kan dat laten weten. Het is dan aan de KNVB om dat te vertalen in een mooi plan van aanpak waarmee we vooruit kunnen."

Bewogen week

En zo eindigde een hectische persconferentie, die weer volgde op een bewogen week waarin het plan van aanpak, waar Bert van Oostveen op 21 oktober over sprak en dat Hiddink later weer ontkende, centraal stond.

De bekendmaking van Hiddinks selectie voor het oefenduel met Mexico en de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland kreeg weinig aandacht, maar dat kwam ook omdat er geen grote verrassingen bij zaten.

Hiddink maakt 23 namen bekend

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl