Leden van een schietvereniging op de baan
NOS Nieuws

Schietschool van Tristan van der Vlis in de fout

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie heeft maatregelen aangekondigd tegen enkele schietverenigingen. Uit een uitzending van het programma Undercover in Nederland blijkt dat drie schietscholen zich niet aan de regels houden.

Eén van die verenigingen is SV 't Groene Hart in Nieuwkoop, waarvan Tristan van der Vlis lid was. Van der Vlis schoot op 9 april 2011 zes mensen en zichzelf dood in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn. De regels voor schietscholen werden na het drama aangescherpt.

Alcohol

In de uitzending van Undercover in Nederland is te zien dat onder meer SV 't Groene Hart introducés niet om legitimatie vraagt. Verder wordt er in de schietscholen geschoten met wapens die officieel niet mogen worden gebruikt, mag er tijdens het schieten alcohol worden gedronken en laten begeleiders leerlingen met wapens alleen.

Ook het Nationaal Jachtschietcentrum Berkenhorst in Elspeet en SSV Impact uit Halfweg houden zich niet aan de regels, meldt het SBS-programma.

Maatregelen

De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) gaat onderzoek doen bij de schietverenigingen waar de misstanden zijn geconstateerd. In het uiterste geval zal het KNSA-certificaat, waarmee schietscholen kunnen laten zien dat ze zich aan de regels houden, intrekken.

De schutters-associatie is zeer teleurgesteld over misstanden bij schietscholen. "Het kan niet zo zijn dat een handjevol schietsportverenigingen die het niet zo serieus nemen met de wetten en regels, de goedwillende schietsportverenigingen duperen", zegt de directeur van de KNSA.

"Nooit meer"

SV 't Groene Hart heeft maatregelen aangekondigd. Zo zal er "nooit meer" een uitzondering worden gemaakt voor het tonen van legitimatie, zegt de voorzitter van de schietvereniging. Volgens Wim Roelink is er vermoedelijk niet gecontroleerd toen het druk was.

Ook noemt de voorzitter het onacceptabel dat introducés onbegeleid hebben kunnen schieten. Voortaan moet er een bestuurslid of een zeer ervaren lid van de vereniging toezicht houden op de leerlingen met wapens.

Roelink heeft de videobeelden niet kunnen zien. Het programma weigert de beelden te laten zien, zegt hij. "Ik wilde de beelden eerst laten zijn aan functionarissen binnen de vereniging, maar dat mocht niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl