De schenking van 1000 ebolapakken ging met militair vertoon gepaard
NOS Nieuws

VS schenkt Suriname ebolapakken

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Met militair ceremonieel heeft Suriname vanochtend ebola-veiligheidsuitrustingen cadeau gekregen van de Verenigde Staten. Tot een maand geleden was ebola voor Suriname een ver-van-mijn-bedshow. Er heerst op dit moment een epidemie van het ingrijpende chickungunya-virus in Suriname en die is dus dichter bij huis.

Toch stond president Bouterse op 1 oktober tijdens zijn jaarrede lang en nadrukkelijk stil bij de risico's en de mogelijke gevolgen van een uitbraak van ebola in Suriname. Hij erkende bij die gelegenheid dat er weinig kennis over de ziekte in het land aanwezig was en vertelde dat hij advies en hulp zocht in het buitenland. De overdracht van de ebolapakken was een rechtstreeks resultaat van dat verzoek.

Gezondheidsverklaring

De kans op een ebolabesmetting in Suriname is niet groot. Er zijn geen rechtstreekse verbindingen met Afrika en tussen beide gebieden is ook nauwelijks personenverkeer. Toch voert Suriname intussen hetzelfde beleid als de andere landen van de Caribische handelsorganisatie Caricom. Reizigers uit ebolagebieden mogen het land niet in, tenzij ze een recente gezondheidsverklaring op zak hebben.

Mocht er toch een reiziger uit het besmette gebied in Suriname worden aangetroffen dan gaat die voor drie weken in quarantaine. Helemaal waterdicht is het systeem niet, omdat de Surinaamse grenzen in het binnenland honderden kilometers lang zijn en niet te controleren zijn. In sommige gebieden is veel grensverkeer in verband met de goudwinning in het binnenland.

  • ANP
    De Amerikaanse ambassadeur en een generaal geven de pakken aan de Surinaamse minister van Volksgezondheid
  • ANP
    Als dank kreeg de Amerikaanse generaal Kelly een flesje Surinaamse rum

Bij de ceremonie van vandaag waren de Amerikanen zwaar vertegenwoordigd. Niet alleen ambassadeur Jay Anania was aanwezig, ook generaal John F. Kelly maakte zijn opwachting. Daarmee werd de goede band tussen de beide landen benadrukt.

De verhouding tussen Suriname en de Verenigde Staten staat onder druk sinds de arrestatie in augustus 2013 van Dino Bouterse. De zoon van de Surinaamse president werd op verzoek van de VS in Panama gearresteerd voor drugs- en wapensmokkel en voor steun aan de terroristische organisatie Hezbollah.

Beide landen zeggen dat ze veel waarde hechten aan een blijvend goede wederzijdse band en streven naar blijvende samenwerking in, met name, de strijd tegen drugshandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl