Leden van het comité End Gaza Blockade op een persconferentie in Istanbul
NOS Nieuws

Israël niet vervolgd voor bestorming Gaza-vloot

Het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag stelt geen vervolging in tegen Israël wegens de bestorming van een schip dat in 2010 hulpgoederen naar de Gazastrook wilde brengen.

Aanklager Fatou Bensouda zegt in een verklaring dat mogelijk oorlogsmisdaden zijn gepleegd bij de bestorming, maar dat die niet ernstig genoeg zijn om vervolging te rechtvaardigen.

Bensouda schrijft dat ze de gebeurtenissen van eind mei 2010 niet wil bagatelliseren. Ze wijst er echter op dat het Statuut van Rome voorschrijft dat staten vervolgd moeten worden die op grote schaal oorlogsmisdaden plegen of waarbij oorlogsmisdaden voortvloeien uit het beleid. Dat is in dit geval niet van toepassing, schrijft de aanklager.

De klacht bij het strafhof was ingediend door de Comoren, een eilandengroep in de Indische Oceaan. Drie schepen van de Gaza-vloot voeren onder de vlag van de Comoren.

Internationale rel

De vloot van acht schepen met zo'n 700 activisten met hulpgoederen voor de bevolking van de Gazastrook wilde de Israëlische blokkade voor de kuststrook doorbreken. Israël had gewaarschuwd dat het niet zou toestaan dat de Gaza flotilla in de buurt van de Gazastrook zou komen.

Israëlische commando's enterden een van de schepen en doodden aan boord 19 mensen. Onder de doden waren acht Turken en een Amerikaan van Turkse afkomst. De bestorming ontketende een internationale diplomatieke rel.

Vooral de betrekkingen tussen Israël en Turkije belandden op een dieptepunt. Onder druk van president Obama bood premier Netanyahu later excuses aan aan de Turkse premier Erdogan. Israël bood ook compensatie aan voor de nabestaanden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl