NOS Nieuws

Grimmige sfeer bij betoging Brussel

  • EPA
    120.000 actievoerders zijn in Brussel bijeen
  • EPA
    De actievoerders demonstreren tegen de hervormingsvoorstellen van de regering
  • EPA
    De politie zet waterkanonnen en traangas in
  • EPA
    Delen van het openbaar vervoer in België liggen stil door de betoging
  • EPA
    De betoging ging rustig van start maar mondde uit in ongeregeldheden

Bij de massale protestmars in Brussel tegen het bezuinigingsbeleid van de nieuwe regering is de politie in actie gekomen tegen stenengooiende demonstranten. De ongeregeldheden ontstonden bij het Zuidstation, het eindpunt van de demonstratie waaraan tienduizenden Belgen meedoen.

De politie heeft traangas en waterkanonnen ingezet tegen rellende betogers, die straten openbreken en auto's en verkeerslichten vernielen.

Divers publiek

Volgens de vakbonden zijn 120.000 actievoerders bijeen in Brussel. Het publiek is heel divers, zegt NOS-correspondent Tijn Sadée. Onder de demonstranten zijn zowel havenarbeiders als advocaten en ambtenaren. Zij keren zich allemaal tegen de hervormingsvoorstellen van de Belgische regering.

Als gevolg van deze 'nationale betoging' liggen delen van het Belgische openbaar vervoer stil, kampen bedrijven met onderbezetting en blijven in Gent en Antwerpen de gemeentelijke crèches dicht.

Het centrum-rechtse kabinet van premier Charles Michel wil de pensioenleeftijd verhogen, de lonen matigen en snijden in de openbare dienstverlening.

Volgens de premier moet er wel bezuinigd worden om het begrotingstekort binnen de EU-marges te houden. Maatregelen op de arbeidsmarkt zijn bedoeld om Belgische bedrijven concurrerender te maken op de internationale markt.

Omdat er geen socialisten meer meeregeren, staan de bonden op een grotere afstand van de macht dan voorheen, zegt Sadée. In de dagen voor de betoging van vandaag is de coalitie toch haastig onderhandelingen begonnen met de vakbonden, in een poging de sociale onrust te beteugelen.

Staking

Maar de bonden hebben al aangekondigd dat de betoging van vandaag de aftrap is voor een anti-regeringscampagne die een maand zal duren en wordt afgesloten met een landelijke stakingsdag op 15 december.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl