NOS NieuwsAangepast

Strengere regels voor koopzondagen

De regels rond koopzondagen worden aangescherpt. Na de Tweede Kamer is ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met een voorstel om gemeenten voortaan beter te laten motiveren of een gebied toeristisch is. Ondernemers en supermarkten zijn teleurgesteld over de aanscherping van de Winkeltijdenwet.

MKB-Nederland en het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel noemen het een gemiste kans om de economie een impuls te geven. Ze noemen de nieuwe strengere regels onuitvoerbaar en een stap terug in de tijd. Ook de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Consumentenbond vinden de maatregel overbodig. Gemeenten kunnen heel goed zelf bepalen of winkels op zondag open mogen, vindt de VNG.

Winkels mogen in toeristische gebieden wel vaker dan twaalf zondagen per jaar open. Het voorstel is nog van het vorige kabinet, van CDA, PvdA en ChristenUnie.

Zondagrust

Bij de hoofdelijke stemming in de Eerste Kamer haalde de aanscherping een meerderheid van 36 tegen 33 stemmen. Zes leden waren afwezig. Onder de tegenstemmers was ook de PvdA, die zich daarmee dus keerde tegen het voorstel van haar eigen kabinet. Het CDA, de ChristenUnie, SGP en SP stemden voor.

Voor de christelijke partijen is de zondagsrust belangrijk. De SP vindt dat kleinere ondernemers ook recht hebben op een vrije dag.

Toerismebepaling

Het huidige kabinet is ook voorstander van de aanscherping van de Winkeltijdenwet. Maar minister Verhagen van Economische Zaken zegt dat de nieuwe wet er niet op is gericht om het aantal koopzondagen in te perken of de bemoeienis van het Rijk te vergroten.

"Elke gemeente behoudt haar recht op 12 koopzondagen per jaar zonder onderbouwing. Plannen van gemeenten om dit aantal verder uit te breiden op basis van de toerismebepaling blijft ook gewoon hun beslissing. Het Rijk treedt hier niet in. De belangen moeten alleen wel goed en duidelijk worden afgewogen voordat gebruik wordt gemaakt van de toerismebepaling," aldus Verhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl