Wiebes wil constructies aanpakken
NOS Nieuws

'Nederland geen belastingparadijs'

Staatssecretaris Wiebes vindt Nederland geen belastingparadijs. Maar volgens hem zijn internationale ondernemingen wel slim in het verzinnen van constructies om geen belasting te betalen. De staatssecretaris reageerde op een internationaal onderzoek van journalisten en een rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens hem is het niet de bedoeling dat internationale bedrijven de belasting ontwijken. Hij wil dat oplossen door goede samenwerking tussen landen en wetgeving beter op elkaar af te stemmen. "Belastingontwijking komt door verschillen tussen belastingstelsels en die pakken we aan. We zitten met een heleboel landen om de tafel en proberen al die constructies dicht te schroeien."

Doorvoerland

Wiebes noemt Nederland een doorvoerland in geldstromen en een handelsland. "Maar dat maakt Nederland absoluut nog geen belastingparadijs." Hij benadrukt dat bedrijven zich kunnen vestigen waar ze willen.

De Tweede Kamer houdt een debat over de belastingontwijking. En waarschijnlijk komt er eerst een hoorzitting met betrokken bedrijven.

We proberen constructies dicht te schroeien.

Staatssecretaris Wiebes
Wiebes: landen moeten samen belastingontwijking tegengaan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl