Zo moet de trein eruit komen te zien
NOS Nieuws

Suriname legt spoorlijn van 130 miljoen aan

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Het Nederlandse bedrijf Strukton gaat een spoorlijn aanleggen in Suriname. Het project kost 130 miljoen euro en wordt gefinancierd door ING. Een deel van de 150 personeelsleden van een nog op te richten spoorwegmaatschappij gaat in Nederland zijn opleiding volgen.

De trein gaat vanuit Paramaribo naar het 30 kilometer zuidelijker gelegen plaatsje Onverwacht lopen. De hoofdstad breidt zich snel in die richting uit. Door de drukte op de overvolle wegen duurt de reis per auto nu vaak meer dan een uur.

Met de trein ben je er in de toekomst in een half uur. Het is de bedoeling dat de spoorlijn later nog wordt doorgetrokken naar de internationale luchthaven Johan Adolf Pengel in Zanderij.

Bouterse

Strukton-topman Lex van Seventer zei in Paramaribo te verwachten dat de eerste treinen binnen een jaar rijden. Als die ambitie gehaald wordt, is dat, zeker met de verkiezingen van mei 2015 in het vooruitzicht, een groot succes voor president Desi Bouterse.

Ruim een jaar geleden lanceerde Bouterse het plan voor een treinverbinding, maar dat werd toen door velen beschouwd als een losse flodder. Zeker door de oppositie. Parlementariër Winston Jessurun van oppositiepartij DA 91 zei dat de trein er vooral moest komen om de regering vanaf Zanderij te laten vertrekken. Het lijkt erop dat de regering vanwege die twijfel juist vaart heeft gezet achter de plannen.

Onteigening

Toch zijn er nog wel degelijk uitdagingen. De wet moet worden aangepast en er moet dus een spoorbedrijf worden opgericht. Verder moet er een beweegbare brug komen, net als vijftig spoorwegovergangen. Het hele traject, dat loopt door een dichtbevolkt gebied, moet omrasterd worden om mensen en dieren van de rails te houden. En er moet veel grond onteigend worden.

Kinderen hoeven straks niet meer om 3.30 uur op te staan om op tijd op school te zijn.

Eddy Jozefzoon

Volgens presidentieel adviseur Eddy Jozefzoon hoeft dat laatste geen al te groot probleem te zijn. Met vrijwel alle grondeigenaren is intussen overeenstemming bereikt, zei hij tegen de nieuwswebsite Starnieuws.

Volgens Jozefzoon is de bouw ook ingegeven door de zorg om veilig en comfortabel vervoer van schoolkinderen. “Die hoeven straks niet meer om 3.30 uur op te staan om om 7.00 uur op school in Paramaribo te zijn.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl