Chuck Blazer en FIFA-voorzitter Sepp Blatter

'FBI spioneerde binnen FIFA'

Voormalig FIFA-bestuurslid Chuck Blazer heeft als informant gewerkt voor de FBI, zo meldt de Amerikaanse krant New York Daily News.

Dit voorjaar werd bekend dat niet alleen een onderzoekscommissie onder leiding van Michael Garcia, maar ook de FBI onderzoek doet naar corruptie binnen de FIFA.

Blazer stapte zelf in de zomer van 2013 uit het Uitvoerend Comité van de FIFA na beschuldigingen van corruptie. De Amerikaanse krant meldt dat de FBI via Blazer in 2012 vertegenwoordigers van de Russische, Australische en Amerikaanse voetbalbonden heeft afgeluisterd. Ook een Hongaarse adviseur van FIFA-president Sepp Blatter zou zijn benaderd.

Spioneren of in de boeien

Volgens de krant werd Blazer in november 2011 door een agent van de FBI en een van de Amerikaanse belastingwaakhond IRS overgehaald om de corruptie binnen de FIFA bloot te leggen. De diensten dreigden Blazer in de boeien te slaan wegens belastingfraude gedurende zijn twintig jaar durende loopbaan als voetbalbestuurder. Daarin zou hij ruim 29 miljoen dollar hebben opgestreken.

Chuck Blazer in 2009 met FIFA-secretaris generaal Jérôme Valcke en de voorzitter van de voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten

Rechterhand Warner

Het grootste deel van zijn fortuin vergaarde Blazer als rechterhand van Jack Warner, de omstreden voorzitter van de CONCACAF, de voetbalbond van Noord-, en Midden-Amerika en de Caraïben. In 1996 traden beiden toe tot het uitvoerend comité van de FIFA en besloten ze in die hoedanigheid over de toewijzing van het WK.

In mei 2010 werd Warner geschorst nadat bewijs was geleverd voor omkoping. Volgens New York Daily News zou Blazer het bewijs hebben overgedragen aan de FIFA, ondanks het feit dat de Amerikaan zelf dus vele miljoenen zou hebben opgestreken. Over die ruim 29 miljoen zou hij meer dan tien jaar geen belasting hebben afgedragen.

USB-stick

New York Daily News is in het bezit van een lijst met 44 bestuurders, die de FBI zou hebben willen schaduwen, onder wie FIFA-president Sepp Blatter.

Met een aantal van hen voerde Blazer gesprekken in een hotelkamer in Londen ten tijde van de Olympische Spelen in 2012. Die gesprekken zouden zijn opgenomen via een microfoon ingebouwd in een USB-stick.

Aangezien de spionage op Brits grondgebied plaatsvond, heeft parlementariër Damian Collins (conservatief) om openheid gevraagd.

Rapport Garcia

De FIFA stelde zelf een onderzoekscommissie in onder leiding van de Amerikaan Michael Garcia naar misstanden bij de toewijzing van het WK voetbal in 2018 en 2022. Zijn 350 pagina tellende rapport wordt niet openbaar gemaakt. Wel zal de FIFA medio november de conclusies naar buiten brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl