Er is behoefte aan voedsel en medicijnen
NOS Nieuws

Actie 'Stop de ebola-ramp' van start gegaan

Onder de naam Stop de ebola-ramp zijn de Samenwerkende Hulporganisaties een landelijke actie gestart in de strijd tegen ebola. Giro 555 is opengesteld en er komen spotjes op radio en tv.

Het is nog niet duidelijk of er ook een tv-actie komt; SHO is daarover nog in gesprek met de omroepen.

Volgens SHO-voorzitter René Grotenhuis wordt nu duidelijk wat de omvang van de ramp is en waar behoefte aan is. Aanvankelijk is er vooral medisch personeel naar de getroffen landen gestuurd om te helpen. Nu blijkt dat er ook voedsel en medicijnen nodig zijn.

Er is heel veel geld nodig.

René Grotenhuis van SHO

"De laatste paar weken wordt steeds duidelijker hoe ebola niet alleen mensen treft die ziek worden, maar ook de hele samenleving", zegt Grotenhuis. "Er zijn 20 miljoen mensen in drie landen die de gevolgen van ebola merken. En dan is het zaak om echt op te schalen en een grotere actie te organiseren."

Er is een heleboel geld nodig, zegt hij. "Het is moeilijk in te schatten hoe groot de problemen zijn, maar er is heel veel geld nodig."

De ebola-uitbraak in West-Afrika begon in februari. De oorzaak is waarschijnlijk het slachten en eten van rauw vlees van besmette wilde dieren in het regenwoud in Guinee. Het virus heeft zich verder verspreid tijdens begrafenisrituelen, waarbij lichamelijk contact met de slachtoffers is geweest.

Op dit moment heerst het dodelijke virus in Guinee, Sierra Leone en Liberia. Tot nu toe zijn zo'n 14.000 mensen besmet geraakt met ebola. Ongeveer 5000 mensen zijn aan het virus overleden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl