Samsom: verschillen moeten kleiner
PvdA-leider Samsom vindt dat de verschillen tussen rijk en arm kleiner moeten worden. Hij zei dat de stelling van Thomas Piketty dat je met veel vermogen automatisch nog rijker wordt ook in Nederland opgaat. Volgens Samsom betalen kleine spaarders nu te veel belasting op vermogen en bezitters van grote vermogens juist te weinig.
"Een rechtvaardiger vermogensbelasting die het daadwerkelijke rendement belast, zou voor Nederland een uitkomst zijn." Samsom zegt dat zo'n systeem bijdraagt aan het bestrijden van de ongelijkheid.
Onaantrekkelijk
Kamerlid Harbers van coalitiepartner VVD vindt juist dat Piketty geen gelijk heeft voor Nederland en hij ziet er ook niets in om hogere belastingen te heffen. "We kunnen hier weinig mee zonder de economie te raken." Volgens Harbers maakt het meer belasten van vermogens het onaantrekkelijker om te investeren in bedrijven in Nederland en zou dat ten koste kunnen gaan van de economie.
Ook voor Nederland geldt: met geld maak je geld.
GroenLinks-Kamerlid Klaver, de initiatiefnemer van de hoorzitting met Piketty, is juist onder de indruk van de analyse van de Franse econoom. Volgens Klaver geldt ook voor Nederland dat je met geld geld kunt maken. GroenLinks wil dat er een progressieve vermogensbelasting komt: mensen moeten een hoger percentage belasting betalen naarmate ze meer vermogen hebben.
De SP sluit zich daarbij aan. Kamerlid Merkies benadrukt dat er nu al een progressieve inkomensbelasting is. "Waarom dan ook niet als het gaat om kapitaal? Extreem rijke mensen zijn eigenlijk geen ondernemers, maar renteniers."
Veel aandacht
Het CDA erkent dat Piketty erin is geslaagd om een onderwerp op de agenda te zetten. Maar Kamerlid Van Hijum vindt dat er wel erg veel aandacht wordt gegeven aan "een boek dat minder relevant is voor Nederland". Volgens hem kun je best iets verschuiven in de vermogensbelasting, maar zal dat niet de miljarden opleveren die nodig zijn om de belasting op arbeid te verlagen.
Het kabinet werkt aan een herziening van het belastingstelsel, maar concrete voorstellen worden pas volgend jaar verwacht. Het kabinet heeft al aangegeven dat het alternatieven onderzoekt voor de bestaande vermogensrendementsheffing.