Veel goederentreinen rijden de komende dagen niet door de Duitse machinistenstaking
NOS Nieuws

Machinistenstaking treft Nederlandse bedrijven flink

De staking van Duitse treinmachinisten treft de Nederlandse industrie hard. De komende dagen rijden veel goederentreinen naar Duitsland niet, en daar zullen ook Nederlandse bedrijven flink last van hebben.

Van vandaag tot en met zondag rijden er veel minder goederentreinen doordat de leden van de Duitse machinistenvakbond GDL staken. Vanaf morgen treft dat de passagierstreinen, maar vanmiddag zullen de machinisten al stoppen met het goederenvervoer.

Nachtmerrie

"Het is een nachtmerrie", zegt Ad Toet. Toet is directeur van Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV), een brancheorganisatie voor Nederlandse vervoersbedrijven. Hij verwacht dat de schade in de honderden miljoenen kan lopen.

Toet verwacht dat de komende dagen zeker de helft van de 150 goederentreinen die dagelijks tussen Nederland en Duitsland rijden getroffen wordt door de staking. Dat gaat problemen opleveren voor de Duitse én Nederlandse industrie, denkt Toet. "De industrie is er precies op ingericht dat goederen op tijd vertrekken en binnenkomen."

Ad Toet, directeur KNV

Het duurt dagen voor alle vervoerders weer op schema liggen.

Ad Toet, directeur Koninklijk Nederlands Vervoer

Ook na de staking zullen er dagenlang problemen zijn volgens Toet, vooral bij de kolen- en ertstreinen. "Alles wat nu niet vervoerd wordt, moet dan nog over het spoor. Het duurt dagen voor alle vervoerders weer op schema liggen."

Een woordvoerder van Keyrail, de exploitant van de Betuwelijn, verwacht dat vooral de goederenvervoerders veel schade zullen lijden. Hij denkt wel dat een groot deel van de treinen gewoon zal rijden omdat niet alle Duitse machinisten staken.

Bovendien kunnen Nederlandse machinisten een deel van het werk overnemen. "Normaal nemen Duitse machinisten de treinen over als ze eenmaal in Duitsland zijn, maar de komende dagen zullen veel Nederlandse machinisten tot aan de bestemming in Duitsland doorrijden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl