NOS Nieuws

Republikeinen naderen zetelrecord in het Huis

De Republikeinen lijken in de VS op weg naar een bijna historisch grote meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Volgens voorlopige uitslagen hebben ze 241 zetels in het 435 zetels tellende Huis van Afgevaardigden na de verkiezingen van gisteren.

In 1946, onder president Truman, telde het Huis met 246 zetels de meeste Republikeinse afgevaardigden.

Geen feestje

"Dit is geen tijd voor een feestje", zei John Boehner, de Republikeinse leider van het Huis van Afgevaardigden toen duidelijk werd dat zijn partij de grote winnaar is van de tussentijdse verkiezingen in de VS. Volgens Boehner stemt de zege zijn partijgenoten nederig en moet iedereen direct aan het werk om oplossingen te vinden voor de problemen waar het land mee wordt geconfronteerd.

De Republikeinen wonnen niet alleen in de Senaat en het Huis, maar versloegen ook gouverneurs in staten als Massachusetts en Maryland, die bekend stonden als Democratische bolwerken.

De machtige Democratische gouverneurs Andrew Cuomo (New York) en Jerry Brown (Californië) konden zich zonder moeite handhaven. In de zuidelijke staat Georgia slaagde de kleinzoon van oud-president Jimmy Carter er niet in zijn Republikeinse opponent te verslaan.

Geen vertrouwen

Volgens de Republikeinse senator Mitch McConnell, die in januari vrijwel zeker de meerderheidsleider wordt in de Senaat, hebben de kiezers zich gekeerd tegen "een regering die ze niet langer kunnen vertrouwen".

"Ik verwacht niet dat de president wakker wordt met een andere kijk op de wereld dan vandaag. En hij weet dat mij dat ook niet zal gebeuren", zei een strijdbare McConnell in zijn overwinningsspeech.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl