De voordelige fiets van de zaak verdwijnt voor veel werknemers
NOS Nieuws

Eindejaarsrun op voordelige fiets van de zaak

Het aantal werknemers dat een beroep doet op de fietsregeling via de werkgever is de afgelopen maanden fors gestegen. De regeling waarmee werknemers belastingvrij (namelijk uit hun bruto salaris) een fiets kunnen aanschaffen stopt op 1 januari.

Veel mensen willen er op het laatste moment nog gebruik van maken, waardoor de vraag naar fietsen flink is toegenomen.

Bij Nationale Fiets Projecten, dat zich volledig richt op de verkoop van fietsen met de speciale regeling, is het aantal aanvragen zelfs met 60 procent toegenomen.

Volgens cijfers van BOVAG werden in 2013 ongeveer 200.000 van de 1 miljoen verkochte fietsen via de fiets van de zaak-regeling verkocht. 1 op de 5 dus. Dat is nu nog veel meer.

We hebben al extra personeel in moeten huren om alle aanvragen te kunnen verwerken.

Bob Dijksma, Nationale Fiets Projecten

Nationale Fiets Projecten (NFP) verwerkt voor 5.000 werkgevers de aanvragen van werknemers voor onbelaste fietsen. Bij NFP werden in oktober 60 procent meer aanvragen voor een fiets van de zaak verwerkt dan in oktober 2013. In september was er al een stijging van 25%. Voor november verwacht directeur Bob Dijksma een nog veel grotere groei. "We hebben al extra personeel in moeten huren om alle aanvragen te kunnen verwerken."

Fietsenwinkel.nl, de grootste Nederlandse fietsenverkoper, ziet een flinke toename in het aantal verkochte fietsen. Volgens CEO Bastiaan Hagenouw krijgt de online fietsenwinkel dagelijks veel telefoontjes van mensen met vragen over het einde van de regeling.

Chris Jacobs, eigenaar van de Profile fietsenwinkel in Heerenveen, zegt dat de drukte betekent dat volgend jaar met een dip zal beginnen. "Nu de speciale regeling er nog is, moet ik echt gaan pieken. De eerste maanden van volgend jaar zullen moeilijk worden."

Fiets van de zaak

Werkgevers kunnen volgend jaar nog wel fiscaal voordelige fietsen aanbieden. Dat moet dan gebeuren onder de werkkostenregeling, die vanaf 1 januari voor alle werkgevers verplicht wordt.

Onder die regeling kunnen werkgevers onbelast vergoedingen geven aan hun werknemers, als het totaalbedrag onder 1,2 procent van de totale loonkosten blijft. Die vergoedingen kunnen fietsen zijn, maar ook bijvoorbeeld personeelsfeestjes, kerstpakketten of bedrijfsfitness. Doordat werkgevers zelf mogen bepalen wat ze belastingvrij aanbieden, is de kans groot dat bij veel bedrijven de voordelige fietsen buiten de boot vallen.

"Hypocriet beleid"

Fietsenwinkel.nl en NFP maken al nieuwe afspraken met werkgevers om de voordelige fiets door te zetten binnen de werkkostenregeling. Fietsenwinkel.nl verwacht toch een halvering van het aantal fietsen dat voordelig via de werkgever wordt gekocht. Directeur Dijksma van NFP voorziet ook een flinke afname in de vraag. "Daarom studeren we noodgedwongen op een compleet nieuw businessmodel."

De BOVAG spreekt van hypocriet beleid. "Terwijl staatssecretaris Mansveld 5 procent meer woon-werkverkeer op de fiets wil, schaft Wiebes de bedrijfsfietsregeling af", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl