NOS Nieuws

Senaat valt in handen van de Republikeinen

  • EPA
    Republikeinse senatoren vieren feest in Kentucky

In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen de meerderheid veroverd in de Senaat. De Republikeinen hebben zeker zeven zetels op de Democraten gewonnen, waardoor ze verzekerd zijn van 52 zetels in de 100 zetels tellende Senaat.

De Republikeinse partij slaagde er ook in de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te behouden en te vergroten.

Frustratie

"De kiezer heeft zijn frustratie over de stand van het land omgezet bij de stembus en de Democraten worden hier dus gestraft", zegt NOS-correspondent Wouter Zwart. Die frustratie kwam ook tot uitdrukking in de lage opkomst.

President Obama moet de resterende twee jaar van zijn termijn verder met een Congres waar de Republikeinen de lakens uitdelen. Hij heeft de Democratische en Republikeinse leiders van het Huis en de Senaat voor vrijdag uitgenodigd voor overleg op het Witte Huis.

Van een historisch presidentschap voor Obama is geen sprake meer.

Correspondent Wouter Zwart

De uitslag van de tussentijdse verkiezingen is een "grote parlementaire overwinning voor de Republikeinen", aldus Zwart. Zelfs in zijn eigen staat Illinois zag president Obama de winst naar de Republikeinen gaan, terwijl hij daar de Democratische kandidaat openlijk had gesteund.

De Democraten moeten Arkansas, West-Virginia, South Dakota, Montana, Colorado, North Carolina en Iowa prijsgeven aan de Republikeinse kandidaten voor de Senaat. De verwachting is dat de winst nog groter wordt.

In de staat Louisiana is een tweede ronde nodig. De Democratische noch de Republikeinse kandidaat slaagde erin een meerderheid te halen.

De Amerikaanse kiezers konden gisteren hun stem uitbrengen voor een derde van de Senaatszetels en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Ook zijn in 36 van de 50 staten nieuwe gouverneurs gekozen.

Woede onder de kiezer verklaart het Republikeinse succes

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl