Via het Landelijk Schakelpunt kunnen zorgverleners medische gegevens van patiënten inzien
NOS Nieuws

Opvolger EPD in de fout met privacy

Via het Landelijk Schakelpunt in de zorg zijn mogelijk medische gegevens uitgewisseld van mensen die daarvoor niet aantoonbaar toestemming hadden gegeven. Dat blijkt uit een steekproef van het College bescherming persoonsgegevens (CBP). Via het Landelijk Schakelpunt (LSP) kunnen zorgverleners de gegevens van elkaars patiënten inzien.

Het CBP onderzocht 149 dossiers. Bij acht daarvan kon niet worden aangetoond dat patiënten rechtsgeldige toestemming hadden gegeven om hun medische gegevens uit te wisselen. In bepaalde gevallen was de toestemming niet rechtsgeldig omdat de patiënten van tevoren onvoldoende waren geïnformeerd over de uitwisseling.

Inmiddels heeft de zorgaanbiedersvereniging VZVZ, die verantwoordelijk is voor de gegevensuitwisseling, maatregelen genomen om de fout in het vervolg te voorkomen. Volgens het CBP zijn die afdoende.

Folders

Wel moeten patiënten beter worden voorgelicht over het Landelijk Schakelpunt, stelt het CBP. "Het neerleggen van folders op de balie, het aanbieden in een folderrek of een downloadmogelijkheid op de website van de zorgverlener is onvoldoende."

Het LSP is de opvolger van het Elektronisch Patiëntendossier, dat in 2011 in de Eerste Kamer sneuvelde. Er werd toen onder meer gevreesd voor de privacy. Ook bij het LSP waren daar zorgen over, maar de rechter oordeelde afgelopen zomer dat het systeem niet in strijd is met de wet bescherming persoonsgegevens.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl