NOS NieuwsAangepast

Terreurverdachten opgepakt in Amsterdam

In Amsterdam zijn drie mannen aangehouden op verdenking van terrorisme. Het gaat om Marokkaanse Nederlanders van 25, 26 en 28 jaar uit Amsterdam. De mannen zijn aangehouden op verzoek van de Belgische justitie. Ze zijn nooit eerder in een Nederlands terreuronderzoek voorgekomen, maar justitie had ze wel al langer in het vizier.

Ook zijn er verdachten opgepakt in België, Duitsland en Oostenrijk. De arrestaties vonden plaats in het kader van een onderzoek naar moslimextremisten dat al een jaar loopt. Eerder werden verdachten aangehouden in Spanje.

Het Belgische federale parket heeft bevestigd dat er in en rond Antwerpen zeven verdachten zijn opgepakt. Ze worden verdacht van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Ze zouden aanslagen willen plegen in België, maar specifieke doelen zijn niet bekend.

Het Landelijk Parket benadrukt dat de mannen geen aanslagen in Nederland op stapel hadden staan.

Oproep tot jihad

De mannen hielden zich ook bezig met rekrutering en financiering van nieuwe jihadstrijders. Naast verdachten met de Nederlandse, Marokkaanse en Belgische nationaliteit zijn er ook Russen onder de gearresteerde personen.

De verdachten in België riepen op tot de jihad via een website van een Tsjetsjeense groepering, die streeft naar een emiraat in de Kaukasus. Ze willen aan de Zuid-Russische grens een islamitische staat vormen, onder aanvoering van de door zichzelf gekroonde 'emir' Dokoe Oemarov. Hij eiste eerder dit jaar de aanslagen op de metro in Moskou op.

België heeft Nederland verzocht om uitlevering van de verdachten. Verwacht wordt dat dat op korte termijn zal gebeuren.

Rijksdagkoepel

Over de antiterreuracties in Duitsland is alleen bekend dat er een verdachte in Aken is opgepakt.

Gisteren werd de koepel van de Rijksdag in Berlijn gesloten voor het publiek wegens een terreurdreiging. De arrestaties van vandaag zouden niet met de geplande aanvallen in Duitsland te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl