Een geldautomaat van de ING-bank
NOS Nieuws

Hypotheekvoordeel ING'ers verdwijnt

ING stopt met korting op de hypotheek voor het eigen personeel. Daarmee volgt de bank enkele verzekeraars die hier ook mee stoppen. Voor het huidige personeel met een gunstige hypotheek verandert er niets. Zij hebben nog tot 1 januari 2016 om alsnog een gunstige hypotheek af te sluiten.

Volgens ING is het een maatschappelijke wens om dergelijke voordelen voor het bankpersoneel te versoberen. De verwachting is dat andere banken en verzekeraars zullen volgen om het extraatje voor het personeel te schrappen.

Ongeveer 60.000 werknemers in de financiële sector profiteren van de regeling, bleek eerder uit onderzoek van het Financieele Dagblad. De werknemers krijgen zo'n 20 tot 30 procent korting op de hypotheekrente. Dat kost de banken en verzekeraars ruim 115 miljoen euro per jaar.

Met de versobering van het arbeidsvoorwaardenpakket lijkt ING onaantrekkelijker te worden als werkgever. "Wij hebben nog steeds een heel goed arbeidsvoorwaardenpakket", aldus een woordvoerder. Overleg met andere banken in de branche is er volgens ING niet geweest. "We hebben dit besluit genomen vanuit onze eigen kracht."

Bij ING profiteren momenteel 9.000 werknemers van de regeling. En 2600 gepensioneerden maken er nog gebruik van.

Andere banken

ABN Amro wil niet zeggen of er plannen zijn om de personeelskorting af te schaffen.

Een woordvoerder van SNS Reaal zegt: "Wij pleiten al geruime tijd voor het in lijn brengen van het beloningsbeleid van de financiële sector naar de gewone markt. Zolang het bedrijf in splitsing is zijn we niet voornemens om de personeelscondities te wijzigen." Hij wilde niet zeggen of de bank de korting wel schrapt zodra de verzekeringstak Vivat (het voormalige Reaal) is verkocht.

De verzekeraars ASR en Nationale Nederlanden schrapten bepaalde kortingsvoordelen eerder al.

KLM en NS

Bij heel veel andere werkgevers krijgt personeel ook korting op de producten of diensten van het bedrijf. Zo kunnen NS-medewerkers met korting met de trein reizen. En voor KLM-personeel is er de IPB-regeling (Indien Plaats Beschikbaar gesteld). Als er lege plekken zijn op een vlucht, kunnen KLM-medewerkers vliegen tegen gereduceerd tarief. Ook partners en kinderen kunnen van die regeling gebruikmaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl