NOS Nieuws

Koning bezoekt parlement en paleis in Zuid-Korea

  • ANP
    Koning Willem-Alexander en koningin Máxima krijgen een rondleiding door het Gyeongbokgung paleizencomplex tijdens hun staatsbezoek aan Zuid-Korea.
  • ANP
    Het koningspaar verwelkomd door parlementsvoorzitter Chung Eui Hwa
  • ANP
    Ondertekening van het gastenboek in het parlement
  • ANP
    Koning en koningin op de publieke tribune van het parlement
  • ANP
    Willem-Alexander schudt bij wijze van grap de hand van Maxima

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn met applaus ontvangen door het parlement van Zuid-Korea. Het parlement onderbrak kort de plenaire vergadering om hen welkom te heten toen ze op de gastentribune plaatsnamen.

In zijn toespraak bedankte de parlementsvoorzitter het Nederlandse volk voor de bijdrage en deelname aan de Korea-oorlog in de jaren 50. Ook haalde hij de geschiedenis over het allereerste contact tussen Nederland en Korea aan. In de zeventiende eeuw leed Hendrik Hamel uit Gorinchem schipbreuk bij dit van de buitenwereld afgesloten koninkrijk en mocht hij op audiëntie bij de koning van Korea.

Op de tweede en laatste dag van het staatsbezoek bezocht het koningspaar ook het gerestaureerde paleizencomplex Gyeongbokgung. Dat complex van houten paleizen stamt nog uit de veertiende eeuw. Het koningspaar kreeg een rondleiding over het terrein en toonde zich enthousiast over de wederopbouw en restauratie van de paleizen.

Samenwerking

Eerder op de dag had koning Willem-Alexander zich tijdens een seminar in Seoul sterk gemaakt voor meer samenwerking tussen Nederland en Zuid-Korea, vooral als het op denkkracht en creativiteit aankomt.

"Korea is toonaangevend in intelligente mobiliteit. Nederland behoort tot de wereldtop in land- en tuinbouw. Korea heeft een grote staat van dienst als hightech-land. Nederland blinkt uit in watermanagement. Zo kunnen we elkaar helpen."

Reactor

Een delegatie van de TU Delft ondertekende in het bijzijn van koning Willem-Alexander een samenwerking met een aantal Koreaanse bedrijven. De Koreanen gaan meebouwen aan een proefreactor ter waarde van zo'n 20 miljoen euro. Het Reactor Instituut Delft is als onderdeel van de TU Delft het expertisecentrum voor onderzoek naar straling en onderwijs er in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl