Er komen vier tarieven in het nieuwe plan van Wiebes
NOS Nieuws

Wiebes past zijn leaseplan aan

Staatssecretaris Wiebes heeft een nieuw plan voor de fiscale bijtelling voor auto's van de zaak. Er komen vier tarieven en het plan wordt grotendeels betaald door het rijden in zeer vervuilende auto's iets duurder te maken. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer.

Wiebes liet vanmorgen al weten bereid te zijn een belangrijk deel van de alternatieven van de autobranche en de milieuorganisaties over te nemen.

Het plan komt er op neer dat bezitters van volledig elektrische auto's het meest voordelig uit zijn. Zij betalen 4 procent bijtelling. Voor alle hybride auto's, (half elektrisch, half benzine) wordt de bijtelling 15 procent.

Dit worden de nieuwe tarieven

Type autoBijtelling
Volledig elektrische auto's4 procent
Semi-elektrische auto's15 procent
Auto's met uitstoot van 51 gram CO2/km tot 106 CO2/km21 procent
Overige auto's25 procent

Rijden op benzine en diesel wordt minder aantrekkelijk met een tarief van 21 procent. De vervuilende auto's met een zware motor vallen in een nog hoger tarief, van 25 procent.

Het voorstel geldt alleen voor auto's die in 2016 worden aangeschaft. "Bestaande leasecontracten worden ontzien: niemand wordt tijdens zijn leaseperiode met nieuwe bijtellingspercentages geconfronteerd", schrijft Wiebes in de brief.

Bestaande leasecontracten worden ontzien

Staatssecretaris Wiebes

Dit is inmiddels het derde plan van staatssecretaris Wiebes voor de bijtelling. Het eerste plan oogstte veel kritiek van zijn eigen VVD, vanwege te hoge lasten voor de leaserijder. Het daaropvolgende voorstel is nu dus vervangen door het plan van de autobranche en de milieuorganisaties.

De Tweede Kamer kan de plannen nu volgende week bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl