Paul Sanders, directeur van de KNSB en Jaeyoul Kim, president van de Koreaanse schaatsunie, schudden elkaar de hand onder toeziend oog van koning Willem-Alexander
NOS Schaatsen

KNSB gaat Koreanen trainen

Sven Kramer die moet gaan trainen met z'n grootste concurrent uit Zuid Korea, Seung Hoon Lee. Shorttracker Sjinkie Knegt die zich aansluit bij de Koreaanse ploeg om beter te worden. Als het aan de KNSB ligt, dan gaat dat snel gebeuren.

Vanochtend werd in alle vroegte in Seoul in het bijzijn van koning Willem-Alexander en koningin Maxima een 'memorandum of understanding' ondertekend tussen de Nederlandse schaatsbond en die van Zuid-Korea.

De bonden willen van elkaar leren op het gebied van organisatie en opleiding en ook hoopt de KNSB op deze manier interessanter te worden voor grote Koreaanse sponsors, zoals Hyundai en Samsung. Dat meldt directeur Paul Sanders namens de schaatsbond. Maar het belangrijkste is toch wel dat er op schaatsgebied een nauwe samenwerking komt.

KNSB gaat Zuid-Koreaanse schaatsers helpen

Het lijkt op het oog vreemd dat de KNSB bereid is de concurrentie sterker te maken, maar de bond denkt er baat bij te hebben. Na de grote successen van de Nederlandse schaatsers bij de laatste winterspelen in Sotsji kwam er internationale kritiek. Het langebaanschaatsen zou geen mondiale sport meer zijn, onderdelen dreigen te verdwijnen van de olympische agenda.

De bondscoach van Zuid-Korea, Erik Bouwman, ziet die ontwikkeling ook. Hij werkt sinds deze zomer voor de Koreaanse bond. Als die trend doorzet, kan het wel eens de dood voor het langebaanschaatsen worden.

Wat doen commerciële ploegen?

De belangen voor de KNSB gaan dus verder dan goede prestaties op het ijs. En daarom zullen de Nederlandse shorttrackers binnenkort naar Zuid-Korea afreizen om te trainen met de Koreaanse selectie. En als het aan directeur Sanders van de KNSB ligt, gaan de Koreaanse langebaanschaatsers met de Nederlandse schaatsers trainen. Maar dat ligt lastiger, erkent Sanders. Bij het langebaanschaatsen is de bond, anders dan bij shorttrack, afhankelijk van de medewerking van de commerciële ploegen.

Naast de samenwerking met de Koreanen bekijkt de KNSB of er in de toekomst ook met andere schaatslanden nauwer kan worden samengewerkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl