Suzanne Struik in het shirt van PKC.
NOS Sport

'Zo'n Europese titel verveelt nooit'

Na een eenvoudige zege op aartsrivaal België mogen de Nederlandse korfballers zich voor de vijfde achtereenvolgende keer Europees kampioen noemen. Het gat met de rest is nog altijd heel groot, bevestigt routinier Suzanne Struik. "Maar zo'n titel verveelt nooit."

Voor de 27-jarige korfbalster van het Papendrechtse PKC is het al haar derde Europese titel. "Natuurlijk is het anders dan de eerste keer. Maar iedereen verwacht natuurlijk dat we hier wel even gaan winnen. Dan moet je het nog maar doen. We hebben een ontzettend gretige jonge groep, die heel graag keihard wil trainen. Dan voelt zo'n titel gewoon heel goed."

Vrij worstelen

De finale tegen België zal niet de geschiedenis in gaan als een van de meest hoogstaande. De Belgen kozen voor een fysieke aanpak, maar sneden zichzelf in de vingers door de ene strafworp na de andere weg te geven.

"Soms leek het wel vrij worstelen", vertelt Struik. "Op een gegeven moment werd ik letterlijk aan mijn haren getrokken. Maar op de eerste paar minuten na zijn we niet in problemen gekomen. Het gat was bij rust al geslagen. Over het spel in de tweede helft kunnen we niet tevreden zijn, maar wat maakt het uit. Als je maar wint."

Concurrentie

"Het gat tussen Nederland, België en de rest van de landen is nog wel te groot", bevestigt Struik. "Maar ik heb wel het gevoel dat andere landen dichterbij komen. Dit toernooi hebben Portugal en Engeland mooie dingen laten zien. Die landen zijn veel meer gaan trainen en dat betaalt zich uit."

Toch zal het lastig worden om het gat met Nederland te dichten. Hoewel korfbal geen olympische sport is, beschikt het Nederlands team over de A-status van NOC*NSF. Dankzij die status kunnen de spelers van Oranje op een professionele basis topsport bedrijven. Dat is uniek in de korfbalwereld.

"Sinds de korfbalfinale om het landskampioenschap in Ahoy hebben we, op drie weekjes vakantie na, drie dagen per week intern gezeten in Papendal. Daar trainden we twee keer per dag en daarnaast ook nog twee keer bij de club. We zijn nu een weekje vrij en dan begint het clubseizoen in de zaal alweer. Je ziet steeds vaker buitenlandse spelers en speelsters in de Nederlandse competitie, daardoor gaat het niveau mondiaal ook omhoog. Maar het is aan ons om de beste te blijven, natuurlijk."

Revanche in Antwerpen

Struik loopt al negen jaar mee bij het nationale team. Ze won alles wat er te winnen is en overwon twee zware knieblessures. Elke dag spelen, lukt niet altijd meer. Toch denkt ze nog niet aan een afscheid.

Het volgende meetmoment is het WK dat volgend jaar in Antwerpen georganiseerd zal worden. Dan is het precies veertien jaar geleden dat Nederland voor het laatst een belangrijke finale verloor. In 1991 werd Oranje in de WK-finale geklopt door België. Locatie: Antwerpen.

"Daar wil ik zeker nog bij zijn", aldus de afgestudeerd psychologe. "Van korfbal kun je uiteindelijk niet leven en ook bij mij begint het wel meer te kriebelen om iets met mijn vak te doen. Maar korfbal is gewoon mijn leven. Het is het leukste dat er is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl