NOS Nieuws

Guus Hiddink is in Seoul nog even populair

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • Kysia Hekster

    Verslaggever Koninklijk Huis

  • NOS / @ChielSpot
    Hiddink is het boegbeeld van de handelsmissie die meereist met het staatsbezoek naar Zuid-Korea
  • ANPANP
  • ANP
  • ANP
  • ANP

Wie met Guus Hiddink in Seoul over straat loopt, komt niet ver. Twee minuten nadat de voormalige bondscoach van het land de auto was uitgestapt, staat er al een enthousiaste menigte. Sommigen geloven hun ogen niet. "Is dat echt Guus Hiddink?", klinkt het. Er wordt driftig gefotografeerd en her en der slaken mensen kreten van bewondering.

Is dat echt Guus Hiddink?

Zuid-Koreaan

Morgen begint het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Zuid-Korea. Hiddink is het boegbeeld van de handelsmissie die meereist met het bezoek. Hij is door de secretaris van de koning gebeld met het verzoek om mee te gaan en dat doet hij graag. Voor de meegekomen bedrijven heeft hij wel een tip: de dag voor je zaken wil gaan doen, moet je lekker gaan eten en drinken met elkaar. Daarna volgen de zaken.

Met Hiddink door Gangnam schiet niet op

Gangnam

In de wijk Gangnam, bekend van de wereldhit van de Zuid-Koreaanse muzikant Psy, zijn ze hun oude bondscoach duidelijk nog niet vergeten. In 2002 organiseerden Japan en Zuid-Korea samen het WK voetbal. De man die de Zuid-Koreanen daar onverwacht een vierde plek bezorgde, wordt er nog altijd op handen gedragen.

De man die de Zuid-Koreanen daar onverwacht een vierde plek bezorgde, wordt er nog altijd op handen gedragen

Het contrast met Nederland is groot. Want hier mag Guus Hiddink dan nog altijd immens populair zijn, in Nederland is dat wel anders. Door de verloren kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in Frankrijk ligt de bondscoach onder vuur. Ook over zijn deelname aan de handelsmissie wordt getwijfeld.

Zou de geplaagde bondscoach niet gewoon in Nederland moeten zijn om zich voor te bereiden op de laatste kwalificatiewedstrijd tegen Letland op 16 november? "Dit was al lang afgesproken", reageert Hiddink. "We hebben alles al voorbereid en bovendien ben ik in het midden van de volgende week weer terug."

Hij heeft voor een revolutie gezorgd in dit land.

Zuid-Koreaanse voetbalfan

De Zuid-Koreanen in Gangnam interesseert dat allemaal niet. Die zijn uitzinnig, omdat ze met hun grote idool op de foto mogen. "Hij heeft voor een revolutie gezorgd in dit land", meldt een voetbalfan. "Voor mij is hij een idool."

Dat is de strekking van alle reacties op straat. Met boegbeeld Hiddink is publiciteit in Zuid-Korea gegarandeerd. Dat is voor het staatsbezoek misschien maar goed ook, want dat de koning en de koningin óók in het land zijn, daar hadden ze in Gangnam nog helemaal niets over gehoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl