Fabian van Olphen tegen Griekenland in 2008
NOS Sport

'Tulpe' is Oranjes handbalhoop

Het Nederlands handbalteam staat voor een grote uitdaging. Nog nooit wist de mannenploeg zich te plaatsen voor een eindtoernooi en ook in de huidige poule voor het EK van 2016 is de concurrentie groot. Maar misschien dat Fabian van Olphen in zijn rentree Oranje eindelijk naar succes kan loodsen.

Joop Fiege heeft de aanvoerder van het gerenommeerde SC Magdeburg teruggehaald voor het thuisduel van zondag met Noorwegen. "Hij geeft sturing aan het team en brengt extra kwaliteit", illustreert de bondscoach de toegevoegde waarde van de routinier.

Goed gevoel

De beste twee landen uit de poule, met verder nog grootmacht Kroatië en het minder sterke Turkije, plaatsen zich rechtstreeks voor het eindtoernooi, dat in januari 2016 in Polen wordt afgewerkt.

Nederland begon de kwalificatiereeks afgelopen donderdag met een 35-24 nederlaag tegen meervoudig olympisch kampioen Kroatië. De ruime marge kwam echter pas in de slotfase tot stand. "We hebben daar zeker niet slecht gespeeld en er een goed gevoel aan overgehouden", keek Fiege terug.

"Ook Noorwegen is een topland met sterke jongens die jaarlijks in de Champions League handballen. Ze spelen gestructureerd en met veel kracht", weet de bondscoach, die in aanloop naar het belangrijke duel drie trainingen kon afwerken in het Topsportcentrum van Almere. De ervaring en het leiderschap van Van Olphen werd daar al snel zichtbaar. "Je ziet dat hij alles coacht en in de organisatie belangrijk is."

'Tulpe'

In het handbalgekke Maagdenburg wordt Van Olphen liefkozend 'Tulpe' genoemd. Een meer dan toepasselijke bijnaam, want op zijn 33ste is hij duidelijk nog in volle bloei. "Het loopt inderdaad lekker de laatste tijd", beaamt Van Olphen. "Ik voel me op dit moment goed."

"Ik verheug me ook enorm op deze wedstrijd. We hebben nu twee keer getraind en de samenwerking verloopt prima, maar het is ook even wennen. Ik heb gezegd dat ik me aanpas en probeer ondertussen de dingen mee te geven waarvan ik denk dat het voor het team het beste is."

Vanwege rugklachten en een gebrek aan perspectief bij Oranje haakte de regisseur in 2009 af. Nu is hij dus terug na een goed gesprek met de nieuwe bondscoach Fiege. Voor minimaal één wedstrijd. "Het is vreemd, maar ook fijn om terug te zijn. Ik voel me een beetje een nieuweling, want er zijn niet zo veel spelers die ik ken. Het is lang geleden."

Middenblok

"Natuurlijk geloof ik in een resultaat. Anders was ik hier niet geweest. Ik denk dat we kunnen winnen van Noorwegen als we de wedstrijd hard kunnen maken en houden. De basis leg je in de eerste vijftig minuten. In de laatste tien wordt het in handbal beslist. Of je moet worden afgeschoten. Maar daar ga ik niet vanuit. We moeten het dus zo lang mogelijk volhouden", schetst Van Olphen het plan van aanpak.

Bij SC Magdeburg speelt Van Olphen, die al sinds 2006 voor de Oost-Duitse club uitkomt, vooral in de dekking, hoewel hij de afgelopen weken ook aanvallend een belangrijke rol vervulde. Tegen Noorwegen zal de 75-voudig international behalve in het middenblok ook aanvallend veel worden ingezet.

Bundesliga

Het verwachte basisteam bestaat grotendeels uit spelers die actief zijn in de Duitse Bundesliga. "We spelen met een groot blok van HSG-Nordhorn waarvan Toon Leenders op de cirkel staat. Van Olphen linkeropbouw en Tim Remer op de linkerhoek. Maar we zullen veel doorwisselen", verklapt Fiege.

"We willen de Noren vanuit een gesloten dekking snel aanvallen en proberen ze in het nauw te drijven", gaat hij verder. "Het zal een zware dobber worden, maar wie weet wat mogelijk is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl