Campagnevideo Maness
NOS Nieuws

Politici VS castreren en vechten met alligators

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

  • Ryan Hermelijn

    NOS bureau Washington

Door Bureau Washington

Varkens castreren, vechten met alligators en mishandelde vrouwen redden. In de maanden voor de tussentijdse verkiezingen willen kandidaten voor de Amerikaanse Senaat laten zien dat ze van alle markten thuis zijn. De strijd om de kiezers wordt vooral uitgevochten op tv, in een eindeloze reeks campagnespotjes. Een top vijf van de meest opmerkelijke:

1. "Varkentjes wassen" in Washington

Politici schermen wel vaker met bijzondere studie- of carrièreprestaties. De Republikeinse kandidate Joni Ernst uit Iowa gooit het over een andere boeg. Haar boodschap: ik groeide op in Iowa op een varkensboerderij. Dus ik weet als geen ander hoe je een varkentje in Washington moet wassen. Ik heb ook geleerd om ze te castreren. De boerendochter voelt zich klaar voor een carrière in Washington. De stad zit vol met big spenders. Zullen we ze eens laten krijsen?

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

2. Beelden van Foley

Bij deze verkiezingen is de trend te laten zien dat je het vooral oneens bent met de impopulaire president Obama. Dat geldt zelfs voor zijn Democratische partijgenoten, dus de Republikeinen doen er nog een schepje bovenop.

De Republikein Allen Weh uit New Mexico wekt in zijn campagnespotje de indruk dat Obama aan het dansen, golfen en vakantie vieren was toen het land hem het hardst nodig had. Weh kreeg kritiek op zijn filmpje wegens het gebruik van een shot uit de executievideo van journalist James Foley. Nog geen week nadat de familie van Foley een oproep deed om geen beelden meer te verspreiden van de onthoofding, kwam Weh met zijn commercial.

3. Kogels uit Kentucky

Een andere kandidaat die graag zo veel mogelijk afstand neemt van Obama, is de Democratische kandidaat Alison Lundegan Grimes uit Kentucky. Het spotje gaat niet alleen over de president, maar ook over haar Republikeinse tegenstander Mitch McConnell. "Mitch wil jullie laten denken dat ik Barack Obama ben, maar dat is niet zo", zegt ze in het filmpje, terwijl ze kleiduiven schiet. Ze vertelt op welke punten zij en Obama van mening verschillen. Zo is zij een hartstochtelijk voorstander van het vrije wapenbezit.

Grimes scoort niet met het spotje, ze krijgt juist veel kritiek. Ze neemt weliswaar duidelijk afstand van Obama in de campagne, maar weigert antwoord te geven op de vraag of ze in 2012 op Obama heeft gestemd.

4. Vechten om de vrouwen

Een veelbesproken onderwerp tijdens deze verkiezingen is de Violence Against Women Act , een wet die misbruik van vrouwen tegengaat en in 2013 werd vernieuwd. Veel Republikeinen stemden tegen, omdat ze vreesden dat immigranten en seksuele minderheden te veel rechten krijgen. De conservatieve partij raakte verder uit de gratie bij vrouwen. Republikein Steve Daines uit de staat Montana laat een mishandelde vrouw haar verhaal doen, om te laten zien dat hij wel opkomt voor deze groep.

5. See you later alligator

Tea Party-kandidaat Rob Maness probeert zijn Democratische tegenstander te verslaan door alligators in de strijd te gooien. In zijn commercial speelt het roofdier de hoofdrol. "Hier in Louisiana leer je om hard te worden", zegt hij. "Eén moment van zwakte en de alligators verslinden je." In het laatste shot snoert hij de bek van een alligator met tape. Louisiana heeft een senator nodig die opgewassen is tegen doorgewinterde politici. En tegen de alligators, is de boodschap.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl