Prinses Beatrix in het DeLaMar Theater
NOS Nieuws

Beatrix bij viering 65 jaar kankerbestrijding

In het DeLaMar Theater in Amsterdam heeft prinses Beatrix vanmiddag het 65-jarig jubileum van KWF Kankerbestrijding bijgewoond.

Er werd teruggekeken op de mijlpalen die de stichting in 65 jaar heeft bereikt. De toekomst van de kankerbestrijding kwam ook aan bod.

Onderzoeksprijs

Tijdens de bijeenkomst werden twee prijzen uitgereikt. Elisabeth de Vries, hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen, ontving de Muntendamprijs voor bijzondere verdiensten op het gebied van kankerbestrijding in Nederland.

Professor Ton Schumacher van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis kreeg de Koningin Wilhelmina Onderzoeksprijs (2 miljoen euro) om verder onderzoek naar immunotherapie mogelijk te maken. Uit klinische onderzoeken blijkt dat immunotherapie kan leiden tot het verkleinen of zelfs verdwijnen van sommige tumoren.

Mijlpalen

Een van de mijlpalen uit de geschiedenis van KWF Kankerbestrijding is dat het gemiddelde aantal kankerpatiënten dat vijf jaar na de diagnose nog in leven is, flink is gestegen. In 1949, het oprichtingsjaar van het KWF, was dat gemiddeld 25 procent; nu 61 procent.

Ook het fietsevenement Alpe d'HuZes wordt als een hoogtepunt gezien. Deelnemers aan de jaarlijkse beklimming van de Alpe d'Huez laten zich sponsoren en halen zo geld op voor het fonds. De afgelopen jaren had het evenement een totaalopbrengst van 104 miljoen euro.

Koningin Wilhelmina Fonds

In 1948 kreeg koningin Wilhelmina een Nationaal Geschenk van omgerekend 1 miljoen euro. Met dat bedrag richtte zij het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) op voor de Nederlandse Kankerbestrijding. Sindsdien financiert het KWF kankeronderzoeken, geeft voorlichting en ondersteunt patiënten. Prinses Beatrix is sinds 1980 beschermvrouwe van het KWF.

Prinses Beatrix viert 65 jaar KWF Kankerbestrijding

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl