NOS Wielrennen

Belgische dopingarts voor rechter

De Belgische sportdokter Chris Mertens wordt door het Openbaar Ministerie in Leuven voor de rechter gesleept. Volgens het Belgische Nieuwsblad wordt Mertens verdacht van het toedienen van bloedtransfusies met ozon bij negentien sporters.

Het OM deed de afgelopen 2,5 jaar onderzoek naar dopingactiviteiten in de praktijk van de bekende sportarts uit het Vlaams-Brabantse Rotselaar.

'Dopingpraktijken'

De 'dopingpraktijken' van Mertens kwamen in 2012 na een anonieme brief van een sporter aan het licht. In de brief werd zowat de hele Belgische wielertop beschuldigd van het gebruik van ozontherapie. Ook wordt Mertens verdacht van het aansporen tot dopinggebruik.

Hoewel de therapie met ozon in een schemergebied zit, is het gerecht duidelijk: manipulatie met ozon is verboden.

Na de start van het gerechtelijk onderzoek in 2012 werden 51 topsporters door het Leuvense parket aan de tand gevoeld, waarbij niet alleen wielrenners en veldrijders de revue passeerden.

Een van de ondervraagde renners was veldrijder Tom Meeusen, die begin 2013 buiten de wereldbekerselectie voor de cross in Rome viel. Het mailverkeer tussen Mertens en Meeusen werd nauwgezet uitgeplozen, zijn mobiele telefoon werd in beslag genomen en de renner stond als enige een tijd op non-actief. Meeusen heeft betrokkenheid altijd ontkend.

Dopinginstanties

Mertens is de enige die strafrechtelijke vervolging riskeert. Als hij wordt voorgeleid aan de strafrechter hangt hem een celstraf van zes jaar en/of een geldboete van 200 tot 2.000 euro boven het hoofd. Dopinginstanties beslissen over het lot van de gereduceerde lijst van negentien sporters of ze geschorst zullen worden.

Arts Mertens heeft zelf nog niet gereageerd op de eindvordering van het parket. Volgens zijn advocaat zal hij het debat voeren waar het gevoerd moet worden: "achter gesloten deuren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl