De koning houdt een toespraak op de voedselconferentie
NOS Nieuws

Koning promoot tuinbouw in Japan

  • Menno Reemeijer

  • Menno Reemeijer

Nederland kan de Japanse land- en tuinbouw helpen te vernieuwen en verjongen. Dat zei koning Willem-Alexander vanochtend in Tokio waar hij een voedselconferentie opende. In het kielzog van zijn staatsbezoek aan het land is ook een grote delegatie van bedrijven uit de land- en tuinbouwsector meegereisd om te kijken of ze zaken kunnen doen in Japan.

Een aantal bedrijven ging daarom op bezoek bij een kas waar paprika's worden geteeld. De kas is grotendeels neergezet door Nederlandse bedrijven. Arend Sosef uit Honselerdijk zorgde onder andere voor de water- en elektronische installatie en het bedrijf Priva uit de Lier zorgde voor het klimaatbeheersingssysteem. Ook de zaadjes voor de paprika's zijn Nederlands.

Bedrijven waar wij aan leveren zijn hier bijna niet

Charlotte Langerak van de Viscon Group

De Japanse landbouw is sterk verouderd. De gemiddelde leeftijd van de Japanse boer is 67, opvolgers zijn er niet. De gemiddelde grootte van een boerenbedrijf is slechts 0,2 hectare terwijl een doorsnee Nederlandse tuinbouwer 3 hectare aan kassen heeft staan.

De kas van Richfield Miho is 2 hectare, voor Japanse begrippen groot, maar het verpakken van de paprika's gaat nog handmatig. Charlotte Langerak van de Viscon Group uit 's Gravendeel staat er met verbazing naar te kijken. Haar bedrijf levert automatiseringssystemen voor de verpakking van dit soort producten. Maar de kleinschaligheid van de Japanse bedrijven zorgt er vooralsnog voor dat exporteren naar Japan lastig is. "Wij leveren voor bedrijven die meerdere hectares hebben en die zijn hier bijna niet", zegt ze.

  • NOS
    Nederlandse tuinders praten met hun Japanse collega's

Aad van den Berg van GreenQ uit Bleiswijk voelt aan een paprika en concludeert dat ze er goed bij hangen. Zijn bedrijf levert kennis om de teelt te verbeteren. Hij is vorig jaar een samenwerking aangegaan met een Japanse partner. "Maar zakendoen met de Japanners is lastig", zegt hij. "Vooral de culturele verschillen zijn groot."

Ook Jan Willem Breukink van Incotec uit Enkhuizen heeft dat ervaren. Zij zijn al 18 jaar in Japan actief op het gebied van zaadveredeling. Hij erkent dat de Japanse landbouw vernieuwd moet worden en begrijpt de woorden van de koning dat Nederland daarbij kan helpen. Maar dan moet de Japanse regering meewerken. Kleine boerenbedrijven worden nog steeds gesubsidieerd en zolang dat systeem blijft bestaan, zal er weinig veranderen vreest hij en blijven de bedrijven te klein om de broodnodige innovaties toe te passen.

Speciale uitzending

De NOS zendt vanavond een speciale aflevering uit over het staatsbezoek. Van 18:55 tot 19:20 presenteert Astrid Kersenboom NOS Koningspaar in Japan. Op NPO2.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl