NOS Nieuws

Ook Kansas zoekt techneuten

  • NOS
    In Kansas zijn werkgevers op zoek naar technisch personeel
  • NOS
    In Kansas zijn werkgevers op zoek naar technisch personeel
  • NOS
    In Kansas zijn werkgevers op zoek naar technisch personeel
  • NOS
    Op banenmarkten proberen werkzoekenden en werkgevers elkaar te vinden
  • NOS
    Emily Mukora heeft zich laten omscholen voor de vliegtuigindustrie

De komende jaren komen er meer dan 2,5 miljoen goedbetaalde banen beschikbaar in de VS, maar werkzoekenden weten die vaak niet te vinden. Er zijn vooral technische mbo-banen beschikbaar, maar mbo-opleidingen zijn niet erg populair.

Veel werkgevers zitten met de handen in het haar. Steve Hasty, directeur van staalbedrijf A&E Custom Manufacturing in de staat Kansas, moet zijn werknemers veel laten overwerken. “En we gaan weekenddiensten invoeren, anders komt het werk niet af.”

Want het economisch herstel van de Verenigde Staten lijkt in een stroomversnelling te komen. Nieuwe cijfers laten zien dat de Amerikaanse economie in het derde kwartaal met 3,5 procent groeide op jaarbasis, al merken de Amerikanen daar nog weinig van.

Somber

Bij de tussentijdse verkiezingen van dinsdag gaan velen somber naar de stembus. De economie is het belangrijkste thema. In veel staten, zoals Kansas, is de werkloosheid hoog. Toch liggen de banen er voor het oprapen. Hoe kan dat?

Het bedrijf van Hasty heeft verschillende openstaande vacatures, vooral voor praktijkgerichte, technische banen waar niet meer dan een training of mbo-opleiding voor nodig is. Hasty: “We hebben zelfs een open dag georganiseerd voor highschoolstudenten en beurzen aangeboden, maar het blijft moeilijk de juiste mensen te krijgen.”

Banenmarkten

A&E Custom Manufacturing is daarin niet uniek. Sequana Kimbrel van het Wichita Technical College (WATC) organiseert steeds vaker banenmarkten voor technische bedrijven die niet weten hoe ze aan nieuw personeel moeten komen. “De vraag naar afgestudeerden met een praktijkgerichte studie neemt alleen maar toe. Net als het aantal bedrijven dat dit soort personeel zoekt.”

Banenmarkten alleen zijn niet genoeg, het onderwijs moet ook anders. “Wij kijken hoe we onze opleidingen beter kunnen laten aansluiten op de praktijk en bieden trainingen voor universitair afgestudeerden die zich willen laten omscholen.”

Op die banenmarkten komen ook universitair afgestudeerden af, zoals Emily Mukora uit Silver Spring, Maryland. "In 2011 haalde ik mijn universiteitsdiploma, maar ik kon geen werk vinden. Als ik had geweten dat het zo moeilijk zou zijn, had ik meteen een praktijkgerichte opleiding gedaan.”

Nu heeft ze de overstap gemaakt naar een technische vakopleiding in de vliegtuigindustrie. “Het inkomen in de vliegtuigbouw is hoog. Ik hoop zo te bouwen aan een zekere toekomst.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl