Staatssecretaris Wiebes van Financiën
NOS Nieuws

Honderden euro's naheffing voor miljoenen Nederlanders

Tussen de 5 en 6 miljoen Nederlanders moeten rekening houden met een naheffing van de Belastingdienst of een lagere teruggave volgend jaar. De meeste mensen krijgen een tegenvaller van 300 euro. In sommige gevallen kan het oplopen tot 700 euro.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Wiebes op Kamervragen van onder andere Pieter Omtzigt en uit nadere informatie van de Belastingdienst. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat er sprake zou zijn van een hogere aanslag.

De naheffingen zijn het gevolg van het begrotingsakkoord uit oktober 2013. De wijzigingen konden toen niet meer verwerkt worden, maar zullen bij de aangifte inkomstenbelasting 2014 wel worden doorgevoerd. Ze zijn het gevolg van een afbouw van de heffingskortingen.

Debat

De tegenvaller geldt alleen volgend jaar, over het belastingjaar 2014. In 2016 zijn alle tabellen bijgewerkt en de wijzigingen verwerkt in de voorlopige aanslag. Dan moet het aantal naheffingen weer terug zijn op het niveau van voor 2014.

De Tweede Kamer debatteert maandag verder met Wiebes over zijn Belastingplan voor 2015. De naheffingen zullen dan ook aan de orde komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl