Op deze F-16 zit de kankerverwekkende verf
NOS Nieuws

Stukken bevestigen dat Defensie wist van gevaren gifverf

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Ardy Stemerding

    redacteur

  • Hugo van der Parre

    Researchredacteur

  • Ardy Stemerding

    redacteur

Het ministerie van Defensie heeft ruim 500 documenten gepubliceerd over blootstelling van defensiepersoneel aan kankerverwekkend chroom-6 in camouflageverf. De stukken bevestigen het beeld dat de afgelopen weken in deze kwestie is ontstaan: Defensie heeft jarenlang niet adequaat gereageerd op waarschuwingen over de gevaren van het werken met chroomhoudende verf.

De documenten maken opnieuw duidelijk dat eind jaren 80 al bekend was dat het personeel volstrekt onvoldoende beschermd werd tegen het gevaarlijke chroom-6. Ook wist men destijds al dat aan het werken met de camouflageverf ernstige gezondheidsrisico's kleefden.

Wanneer u buiten aan het schilderen bent (...) werk dan met de wind in de rug.

Managementteam werkplaats Coevorden (1989)

In 1989 schrijft het managementteam van een werkplaats in Coevorden over het gebruik van een chroomhoudende coating: "blootstelling (...) brengt een aantal gevaren met zich mee zoals een verhoogde kans op kanker, als gevolg van het chroom. Wanneer u buiten aan het schilderen bent (...) werk dan met de wind in de rug."

In veel gevallen duurde het nog wel tot na 2000 totdat het personeel goed werd beschermd, bijvoorbeeld door afzuiging van giftige dampen. Ruim tien jaar vol waarschuwingen zijn dan verstreken. Maar ook na 2000 klaagt het personeel nog dat beschermingsmaatregelen niet snel genoeg worden ingevoerd.

Uitstel

In 2002 schrijft de medezeggenschapscommissie van vliegbasis Soesterberg aan de commandant: "Het kan toch niet zo zijn dat nu ongeveer een jaar nadat er toezeggingen aan het personeel werden gedaan dat er weer uitstel gevraagd moet worden omdat het budget kennelijk niet voorhanden is! Het betrokken personeel wordt naar onze mening al veel te lang aan het lijntje gehouden."

Ook op de NAVO-werkplaats in Eygelshoven is het personeel niet tevreden. Een staffunctionaris beklaagt zich bij het ministerie: "Het zal u misschien niet echt verbazen, maar deze zaak is nog steeds niet gerealiseerd (...) Klaarblijkelijk zijn er valide redenen om de voortgang te vertragen, dit ondanks het feit dat er NAVO-fondsen beschikbaar zijn gesteld, van een feitelijk financieel probleem kan dus geen sprake zijn."

Luchtmacht en marine

De documenten die het ministerie van Defensie vandaag heeft gepubliceerd zijn nog maar een deel van de stukken waar verschillende media, waaronder de NOS, om hebben gevraagd. Ze hebben voornamelijk betrekking op de situatie op voormalige NAVO-werkplaatsen in Ter Apel, Coevorden, Vriezenveen, Eygelshoven en Brunssum. Binnenkort worden ook de stukken die betrekking hebben op de luchtmacht en de marine openbaar.

Inmiddels hebben ruim 500 oud-werknemers zich gemeld bij het ministerie van Defensie. Ongeveer 200 van hen hebben gezondheidsklachten. Het RIVM onderzoekt de blootstelling. Resultaten van het onderzoek laten zeker nog een jaar op zich wachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl