NOS Sport

Glas: tijd voor andere voorzitter

Arend Glas luidt de noodklok. De Fries maakte als bobsleeër de Olympische Spelen van 2002 en 2006 mee en zag in de twee daaropvolgende edities andere landgenoten naar beneden suizen. Met als voorlopig hoogtepunt de vierde plaats van stuurvrouw Esmé Kamphuis en remster Judith Vis.

Maar Glas voorziet dat die fraaie reeks ten einde komt: de Winterspelen in Pyeongchang, die over precies 1.198 dagen beginnen, dreigen het te moeten stellen zonder oranje slee. En behalve dat 'm dat aan zijn bobhart gaat, weet hij de oorzaak ook: gebrek aan visie en structuur bij de BSBN, Bob en Slee Bond Nederland.

Glas legt de zwarte piet bij voorzitter Frans Bakker. "De afgelopen jaren is - weliswaar deels als interim - het grootste deel van het technisch beleid uitgevoerd door de voorzitter. En kijk nou wat er is gebeurd, waar we nu staan en waaróm we hier staan. Dan denk ik dat iedereen gewoon kritisch moet zijn en dat het tijd wordt voor een andere voorzitter."

Oud-bobber Glas wil vertrek preses

Brandbrief

De voormalig bobber doet die oproep in een brandbrief, die vrijdagavond zal worden voorgelezen tijdens de Algemene Ledenvergadering van de BSBN. Hij pleit in het epistel voor een "hoofdelijke (en dus geheime) stemming over het aanblijven van de voorzitter" en hoopt dat de mensen die in persoonlijke gesprekken een kritische noot plegen te kraken, nu ook van zich laten horen.

"Er is een aantal jonge atleten die al goede resultaten hebben geboekt", aldus Glas in een toelichting. "Als die goed worden begeleid - en dan heb ik het over de mannenbob, vrouwenbob en skeleton - durf ik mijn handen ervoor in het vuur te steken dat die over vier jaar op de Olympische Spelen staan. Maar er is de afgelopen jaren weinig aandacht voor ze geweest. En dat zie ik onder deze voorzitter niet veranderen."

Ondertussen heeft ook NOC*NSF de geldkraan dichtgedraaid. Kon de BSBN in 2013 nog rekenen op 279.000 euro, in 2015 zal er 0 (nul) euro worden overgemaakt naar de penningmeester. NOC*NSF ziet namelijk in de generatie achter de na 'Sotsji' gestopte Kamphuis geen potentiële olympiërs en de sportkoepel ziet ook geen visie, structuur en organisatie waardoor het op andere gedachten zou kunnen worden gebracht.

Kwalijk

Dat het aan talent ontbreekt, spreekt Glas tegen. Hij noemt Marije van Huigenbosch die in 2012 goud won bij de Jeugd Olympische Winterspelen. "Zij is in potentie een topper. Sterker, als zij na die medaille goed gebracht was, had ze nú al op de Spelen kunnen staan. Dat is niet gebeurd en dat neem ik mensen kwalijk. Bij de mannen laat Julian Wesseling al vier, vijf jaar zien dat hij een hele grote kan worden."

"Maar in de structuur is inderdaad ruimte voor een boel progressie", beaamt hij volmondig. "En dat is precies de reden waarom ik deze brief geschreven heb."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl