Shell wint olie voor de kust van Nigeria
NOS Nieuws

Blijft de olieprijs laag?

De olieprijs is op het moment laag. In vier jaar is ruwe olie niet zo goedkoop geweest. In de eerste helft van dit jaar schommelde de prijs van een vat (barrel) van 159 liter ruwe Brent-olie uit de Noordzee rond de 105 dollar, met een uitschieter naar 115 dollar halverwege juni. Maar nu kost een vat maar rond de 87 dollar.

De verwachting is dat de prijs de komende tijd laag blijft. Want het is niet erg waarschijnlijk dat de factoren waardoor de prijs laag is, de komende tijd drastisch veranderen.

Lage vraag

De lage olieprijs wordt veroorzaakt door een lage vraag en groot aanbod. Door de stagnatie van de economieën van China, Rusland, Brazilië en Europa hebben de industrieën daar minder energie nodig en is er minder brandstof nodig voor transport. Doordat die economieën voorlopig niet echt zullen aantrekken, blijft ook de vraag naar olie achter.

Een groeiende vraag naar olie hoeft ook niet uit de Verenigde Staten te worden verwacht. Dat land produceert steeds meer eigen olie voor de eigen markt en haalt steeds minder van de wereldmarkt. Dat doet het land om niet afhankelijk te zijn van andere landen in zijn energiebehoefte. Om energie-onafhankelijk te zijn hebben Amerikanen zich gestort op olie en gas uit gesteentes, de schalie-olie en het schaliegas.

De VS kan de olieprijs nog meer drukken als het land de strenge wetten op het exporteren van olie en gas naar het buitenland versoepelt. Door die strengere regels is de export nu nog erg beperkt.

OPEC

In het verleden probeerde de OPEC, het oliekartel van belangrijke olieproducerende landen in het Midden-Oosten, Latijns-Amerika en Afrika, invloed te hebben door bij een lage olieprijs de olieproductie terug te schroeven en zo de prijs op te drijven. Maar de invloed van dat kartel neemt af, doordat andere landen steeds meer olie produceren of overgaan op duurzame energie.

Daarbij is het maar de vraag of de OPEC de productie wel wil terugschroeven. Veel van de OPEC-landen zijn inmiddels voor hun begroting zo afhankelijk van de olie die ze verkopen, dat het terugschroeven van de productie direct invloed heeft op het openbare leven en kan zorgen voor sociale onrust.

Gisteren zei de secretaris-generaal Abdullah al-Badri van de OPEC dat er geen reden voor paniek is en dat er voorlopig nog geen maatregelen genomen worden. Hij verwacht dat de gemiddelde prijs over 2014 nog steeds boven de 100 dollar per vat zal liggen. Of er inderdaad geen maatregelen worden genomen, zal volgende maand blijken wanneer de OPEC in Wenen bijeenkomt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl