'Borstendokter' Rock G. tijdens de rechtszaak
NOS Nieuws

Vrijspraak borstendokter verbaast plastisch chirurgen

Plastisch chirurgen zijn verontwaardigd over de vrijspraak van voormalig gynaecoloog Rock G. "Wij zijn enorm teleurgesteld, vooral voor de slachtoffers", zegt voorzitter Van der Hulst van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). "Je kunt blijkbaar ver gaan voordat je wordt veroordeeld."

Over G., die jarenlang borstoperaties uitvoerde in zijn Haagse kliniek, waren 121 klachten binnengekomen bij het Openbaar Ministerie. Zijn patiënten hadden aan de operaties ernstige klachten overgehouden, zoals bacteriële infecties, lelijke huidplooien en gezichtsverlamming. In 2011 zette het Tuchtcollege hem uit het ambt.

De rechtbank in Den Haag oordeelde vandaag dat G. weliswaar fouten heeft gemaakt, maar dat hij daarvoor niet strafbaar is. De fouten vallen volgens de rechter onder het begrip medische exceptie, dat artsen beschermt voor een overvloed aan aanklachten voor mishandeling.

Blijkbaar kijkt het strafrecht naar andere zaken.

Voorzitter Van der Hulst van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie

De vrijspraak verbaast de brancheorganisatie voor plastisch chirurgen hogelijk. "De tuchtrechter was drie jaar geleden heel duidelijk", zegt voorzitter Van der Hulst. "Deze man heeft heel kwalijke dingen gedaan. Maar blijkbaar kijkt het strafrecht naar andere zaken."

Omdat hij arts was, mocht G. cosmetische ingrepen uitvoeren. "Iedere arts mag allerlei soorten operaties doen", zegt Van der Hulst. "Oogartsen mogen schaamlipcorrecties uitvoeren en ik zou bij wijze van spreken als plastisch chirurg bevallingen kunnen doen."

De NVPC wil een einde aan deze praktijken. Van der Hulst dringt bij de politiek op aan om de regels aan te scherpen.

Hoger beroep

Ook het Openbaar Ministerie, dat drie jaar cel waarvan één voorwaardelijk had geëist, is ontevreden over de vrijspraak. "We gaan het vonnis nu bestuderen, maar het ligt in de lijn der verwachting dat we in hoger beroep gaan", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl