Kamervoorzitter Van Miltenburg neemt het eindrapport van de Commissie in ontvangst
NOS Nieuws

Keihard oordeel over woningcorporaties

De parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties velt in verband met de financiële schandalen bij de corporaties een vernietigend oordeel over de directeuren en bestuurders. "Zij hebben, soms op grove wijze, gefaald en het in hen gestelde maatschappelijke vertrouwen beschaamd", zegt de commissie in haar eindrapport.

De grote vrijheid, veel geld en gebrekkig toezicht heeft er toe geleid dat bepaalde gevierde volkshuisvesters zijn verworden tot "zonnekoningen". Dat ze daar niet of nauwelijks verantwoording over willen afleggen "steekt" de commissie. "Sterker nog, zij lijken in veel gevallen te proberen hun verantwoordelijkheid op andere af te schuiven."

"Afkeurenswaardig"

"Veel verantwoordelijken voor debacles woningcorporaties"

Ook de politiek krijgt ervan langs. Politici vonden hun eigen politieke agenda en stokpaardjes belangrijker dan het aanpakken van misstanden, concludeert de commissie: "Dit valt de verantwoordelijke bewindspersonen politiek te verwijten en dat verwijt geldt ook voor de politieke partijen in de Tweede Kamer die dit mogelijk maakten."

Banken hebben "kwalijk en afkeurenswaardig" gehandeld bij de soms "agressieve verkoop" van ingewikkelde derivaten. Ze hebben hun eigen winst boven het belang van goede sociale huurwoningen gesteld, vindt de enquêtecommissie.

De toezichthouders op de woningcorporaties en de koepel van woningcorporaties Aedes zijn vergeten dat de corporaties een maatschappelijk doel hebben, zegt de commissie. Aedes heeft zich opgesteld als "een effectieve lobbymachine" die zich verzette tegen beter toezicht en lagere topsalarissen.

"Dit mag nooit meer gebeuren"

Aanbevelingen

De commissie doet dan ook een hoop aanbevelingen. De corporaties moeten weer terug naar de kernactiviteit: betaalbare huurwoningen. Huurders en gemeenteraden moeten meer macht krijgen over het onderhoud en de bouw van huurwoningen.

De minister is op afstand eindverantwoordelijk, maar mag slechte bestuurders ontslaan. En er moet een onafhankelijke Woonautoriteit komen, adviseert de commissie.

Lang interview voorzitter enquêtecommissie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl