De Utrechtse woonwijk Kanaleneiland
NOS Nieuws

Enquêtecommissie: laat huurders meepraten

Laat huurders en gemeenteraden meepraten over de bouw en het onderhoud van huurwoningen door woningcorporaties. Zo luidt het advies van de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. En corporaties moeten terug naar hun kerntaak: betaalbare huurwoningen.

De commissie adviseert om het adviesrecht en instemmingsrecht voor huurders, bijvoorbeeld ook over de benoeming van nieuwe corporatiebestuurders, in de wet vast te leggen. Zo moet de lokale betrokkenheid bij sociale woningbouw groter worden en een extra controle door burgers ontstaan.

Ook de minister moet meer macht en verantwoordelijkheid krijgen en bijvoorbeeld slechte bestuurders mogen ontslaan. Maar het directe toezicht moet in handen komen van een onafhankelijke Woonautoriteit, zo luidt het advies. Minister Blok voor Wonen wil het toezicht juist bij de overheid houden.

Aan de bel trekken

De parlementaire enquêtecommissie is door de Tweede Kamer ingesteld na het schandaal rond woningcorporatie Vestia, die door risicovolle derivatenhandel meer dan 2 miljard euro verloor. De huurders van Vestia en in mindere mate ook de rest van de huurders van Nederland betalen daar nog steeds aan mee.

Uit de verhoren in juni en juli van dit jaar bleek al dat er volgens de commissie vele schuldigen zijn aan de misstanden bij woningcorporaties. De aanbevelingen gaan dan ook verder dan de huursector alleen.

Banken, verantwoordelijk voor de risicovolle derivatenhandel, krijgen een soort zorgplicht voor corporaties. Accountants moeten sneller aan de bel trekken bij mogelijke misstanden. En justitie moet meer doen aan opsporing en vervolging van frauderende bestuurders.

"Alle huurders Nederland betalen rekening Vestia-debacle"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl