NOS Nieuws

Koning spreekt in Japan over WO2

Koning Willem-Alexander heeft bij het staatsbanket in Japan aandacht gevraagd voor de Tweede Wereldoorlog. "De wonden die zijn geslagen blijven het leven van velen beheersen", zei de koning.

Willem-Alexander zei verder dat de herinneringen aan gevangenschap, vernedering en dwangarbeid nog steeds bepalend zijn in het leven van de slachtoffers. En dat Japanners ook geleden hebben onder de oorlog.

De koning noemde erkenning van het leed de basis voor verzoening en zei dat door de inzet van Nederlanders en Japanners nieuw vertrouwen is ontstaan.

Oorlogskeizer

Tijdens het vorige staatsbezoek aan Japan, in 1991, was de oorlogsgeschiedenis een nog belangrijker thema. Aanvankelijk zou koningin Beatrix het land in 1986 bezoeken, maar daartegen was veel verzet vanwege het oorlogsverleden.

Japan bezette Nederlands-Indië en sloot tienduizenden Nederlanders op in 'Jappenkampen'. Veel mannen moesten dwangarbeid verrichten. Tienduizenden Nederlanders en meer dan 2 miljoen Indonesiërs kwamen door honger en uitputting om het leven.

Pas na het overlijden van de 'oorlogskeizer' Hirohito kwam er in 1991 een staatsbezoek. Beatrix refereerde in haar toespraak aan de oorlog en sprak de hoop uit dat het staatsbezoek de relatie met Japan makkelijker zou maken.

Willem-Alexander en Máxima arriveren bij het staatsbanket

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl