Eurocommissaris Kroes noemt de databelasting een schande
NOS Nieuws

Brussel fel tegen belasting per gigabyte

Het plan voor een internetbelasting in Hongarije is verschrikkelijk en zal niet werken, zegt de Europese Commissie. Volgens Brussel worden sommige Hongaren van het internet uitgesloten als het wetsvoorstel wordt goedgekeurd.

Premier Orbán wil dat Hongaarse internetters vanaf volgend jaar zo'n 50 cent per gebruikte gigabyte gaan betalen. Zo moet de schatkist van het land worden gevuld, zegt de regering.

Maar de Europese Commissie ziet het als een nieuwe stap in de beperking van de vrijheid in Hongarije, zegt een woordvoerder van Eurocommissaris Neelie Kroes. Die is fel tegen het "schandelijke" plan.

Armoede

Duizenden Hongaren gingen zondagavond de straat op. Ze gooiden met oude computeronderdelen omdat zij vrezen dat de belasting vooral arme mensen zal treffen.

De partij van premier Orbán zei in een reactie op het protest dat het wetsvoorstel zal worden aangepast. De internetbelasting zal maandelijks oplopen tot maximaal 2,50 euro, aldus de partij.

Advertentiebelasting

Orbán heeft geen goede naam in Brussel. Hij kreeg eerder kritiek op een grondwetswijziging die de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht beperkt.

Ook kwamen de media in opstand toen hij een belasting op advertenties wilde instellen. Dat zou commerciële media 40 procent aan inkomsten kosten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl