Een tweejarig meisje is het eerste ebolaslachtoffer in Mali
NOS Nieuws

Mali alert na overlijden eerste ebolapatiënt

In Mali worden 82 mensen in de gaten gehouden na de dood van een tweejarig meisje. De peuter overleed vorige week aan ebola. Ze had met haar oma vanuit Guinee een honderden kilometers lange busreis door Mali gemaakt.

Na het overlijden van het meisje zijn zoveel mogelijk mensen opgespoord die met haar in contact zijn geweest. Onder hen zijn elf mensen die in de gezondheidszorg werken. Tot nu toe is bij geen van hen ebola vastgesteld, maar hun gezondheid wordt drie weken lang in de gaten gehouden. Zo lang kan het duren voor het virus zich openbaart.

Ook de oma van het meisje, met wie ze van Guinee naar Kayes in Mali reisde, maakt het vooralsnog goed.

Uitbraak

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft al drie medewerkers in Mali, vijf andere zijn onderweg. Ze gaan bekijken of het land de opvang van ebolapatiënten goed heeft geregeld.

Diplomaten zijn er niet gerust op dat het land een eventuele uitbraak binnen de perken kan houden. Het land is arm en de aandacht van de politiek gaat vooral uit naar de strijd tegen militante moslims en naar de VN-missie in het noorden van het land.

Senegal en Nigeria zijn erin geslaagd een uitbraak te voorkomen door de gezondheid van honderden mensen die in contact waren geweest met ebola-patiënten te controleren.

Ebola heeft tot nu toe ongeveer 5000 slachtoffers gemaakt, vooral in Guinee, Sierra Leone en Liberia.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl