De smeulende resten van vlucht MH17, 17 juli 2014
NOS Nieuws

Kabinet sluit ongeluk MH17 uit

Vlucht MH17 is waarschijnlijk niet door een ongeluk of een bom aan boord neergestort. Dat heeft het Openbaar Ministerie aan het kabinet laten weten op basis van de eerste uitkomsten van het onderzoek naar de toedracht van de ramp. Het kabinet schrijft dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Het OM onderzoekt in totaal vier scenario's waardoor het vliegtuig naar beneden kan zijn gekomen. Nu een ongeluk en een terroristische aanslag vanuit het vliegtuig onwaarschijnlijk worden geacht, blijven er twee mogelijke oorzaken over: "een aanslag vanaf de grond dan wel een aanslag vanuit de lucht", schrijven de ministers Opstelten, Koenders en Hennis.

Ze schrijven ook dat de bewijzen zich lijken op te stapelen dat het vliegtuig boven Oost-Oekraïne "met een raket is neergehaald". Maar dat kan nog niet met zekerheid gezegd worden, daarvoor wil het kabinet de definitieve rapporten afwachten. "Het is verleidelijk te speculeren over de toedracht van de ramp, maar juist de Nederlandse regering kan dat niet doen", benadrukken de ministers.

Het is verleidelijk te speculeren over de toedracht van de ramp, maar juist de Nederlandse regering kan dat niet doen

Ministers Opstelten, Koenders en Hennis

Vlak na de ramp heeft Rutte de mogelijkheid genoemd dat het vliegtuig met een raket zou kunnen zijn neergehaald. Daarna is het kabinet daar terughoudend in geweest. In de brief benadrukken de bewindslieden de leidende rol van Nederland in het onderzoek naar de toedracht van de ramp.

"Juist om deze rol te kunnen waarmaken, is het van belang vooral niet te speculeren en niet vooruit te lopen op de conclusies van de onderzoeken", schrijven de ministers.

Identificatie

Inmiddels zijn 284 van de 298 slachtoffers geïdentificeerd. Maar de identificatie van de laatste slachtoffers gaat moeilijk. Dat komt onder meer doordat er bij negen vermisten niet voldoende DNA beschikbaar is om de identiteit vast te kunnen stellen. Het kabinet sluit niet uit dat lichaamsdelen van deze slachtoffers nog op de rampplek liggen.

Van de andere vijf is wel DNA beschikbaar, maar het is nog onduidelijk of dit voldoende is om tot identificatie te leiden.

Bloemen en knuffels bij de Korporaal Van Oudheusdenkazerne waar de slachtoffers worden geïdentificeerd

Een missie naar het rampgebied om stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers te bergen kan vermoedelijk pas weer in het voorjaar vanwege de inval van de winter. "Niettemin staan Defensie en andere partners nog steeds klaar om, tot de winter echt invalt, de missie te hervatten", staat er in de brief.

Eerder liet het kabinet al weten dat de kans om op korte termijn terug te gaan steeds kleiner wordt.

Wrakstukken

Zodra het veilig genoeg is in het gebied kunnen ook grote wrakstukken van het vliegtuig terug naar Nederland worden gehaald. Dat is tot nu toe nog niet gebeurd. Het kabinet houdt de mogelijkheid open dat private aannemers of lokale ondernemers de wrakstukken met de hulp van Defensie gaan bergen.

Het is niet uitgesloten dat er tijdens de bergingswerkzaamheden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen worden aangetroffen. Daarom zullen daarbij Nederlandse forensische experts aanwezig zijn.

Normaal gesproken geeft het Openbaar Ministerie geen informatie over lopende onderzoeken. Dat gebeurt nu wel, vanwege het "grote belang" van het onderzoek en de "behoefte van de nabestaanden aan informatie" over de toedracht van de ramp, staat in de brief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl