Onderhoud aan de MD-11, een vliegtuig dat de KLM juist uit de vloot nam.
NOS Nieuws

KLM ontkent duizenden ontslagen

KLM ontkent dat duizenden banen verdwijnen bij de luchtvaartmaatschappij. Vanochtend meldde het AD dat het gaat om 7500 ontslagen, ook andere bronnen spraken van een ingrijpende reorganisatie.

Morgen komt Air France-KLM met kwartaalcijfers. De luchtvaartmaatschappij heeft al eerder aangekondigd dat die lager zullen zijn dan verwacht.

Scenario's

Voorzitter Reinier Castelein van vakbond De Unie verwacht dat de nieuwe president-directeur van KLM, Pieter Elbers, forse ingrepen zal aankondigen bij de presentatie van de cijfers over het derde kwartaal. De schulden van het bedrijf lopen in de miljarden.

Castelein noemt het scenario van 7500 ontslagen realistisch. "Er zijn ook andere scenario's, die over andere getallen spreken, maar dit aantal hoor ik nu zo vaak voorbijkomen dat ik het angstaanjagend serieus aan het nemen ben."

"Uit de lucht gegrepen"

KLM zegt dat er geen plannen zijn om duizenden banen te schrappen of uit te besteden. Een woordvoerder noemt dergelijke verhalen tegen persbureau ANP "volledig uit de lucht gegrepen''.

Het ontslag van personeel betekent niet dat er minder werk komt, maar dat het werk waarschijnlijk wordt uitbesteed. Te denken valt aan bevoorrading en afhandeling van vliegtuigen, zegt NOS-economieverslaggever Wessel de Jong.

Lufthansa

Bij KLM werken nu 35.000 mensen. Als de cijfers uit het AD kloppen, betekent dat ontslag voor bijna eenvijfde van het KLM-personeel.

Volgens Castelein zou een ander bedrijf opgericht kunnen worden waarin de ontslagen KLM'ers ondergebracht kunnen worden. "Tegen lagere arbeidsvoorwaarden en dus goedkoper. En dan kan de KLM als bedrijf daar de dienstverlening inhuren. Andere bedrijven, bijvoorbeeld Lufthansa, doen dat al. Het is een reëel scenario."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl