NOS NieuwsAangepast

Honderden doden bij paniek Cambodja

In de Cambodjaanse hoofdstad Phnom-Penh zijn meer dan 300 doden gevallen nadat er paniek was uitgebroken op een brug. Er zijn ruim 300 gewonden.

De menigte kwam terug van het eiland Koh Pich, ook wel Diamanteiland genoemd. Daar werd een groot feest gehouden. Volgens ooggetuigen ontstonden de problemen nadat een aantal mensen was flauwgevallen.

Paniek

De massa probeerde in paniek van de brug af te komen, waardoor mensen onder de voet werden gelopen of van de brug vielen. Sommigen van hen probeerden zichzelf te redden door in het water te springen. Volgens ooggetuigen lag de brug bezaaid met doden en gewonden.

"Er was veel paniek", kon de 23-jarige Kruon Hay navertellen. "Mensen begonnen te rennen en over elkaar heen te vallen. Ik viel ook. Ik heb het alleen overleefd doordat andere mensen me omhoog trokken. Veel mensen sprongen in het water."

Tientallen ambulances rijden af en aan met doden en gewonden. De ziekenhuizen in Phnom Penh kunnen de grote stroom slachtoffers niet aan. Gewonden worden behandeld in de gangen van de ziekenhuizen. Bij de brug zoeken reddingswerkers nog naar lichamen van mensen die mogelijk in het snelstromende water van de rivier zijn verdronken.

Waterfestival

Het grote feest op het eiland Koh Pich had de afsluiting moeten worden van het traditionele waterfestival. Dat is een van de belangrijkste feesten in Cambodja. Drie dagen lang waren er onder meer bootraces, concerten en vuurwerk. Ruim twee miljoen Cambodjanen kwamen er op af.

Volgens de Cambodjaanse premier Hun Sen kwamen in het gedrang meer dan 300 mensen om, vooral vrouwen en raakten ook ruim 300 mensen gewond. Hij noemde de gebeurtenis "de grootste tragedie die zijn land treft sinds het schrikbewind van de Rode Khmer in de jaren 70".

Hij verontschuldigde zich op de nationale televisie voor de ramp en beloofde uit te zoeken wat er precies is gebeurd. Hun Sen roept donderdag uit tot een dag van nationale rouw.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl