Martin Hersman en Erben Wennemars
NOS Schaatsen

Wennemars: selectie wordt killing

De eerste visitekaartjes zijn al afgegeven, maar het nieuwe schaatsseizoen moet nog echt gaan losbarsten. Weliswaar is het een post-olympisch seizoen, maar evengoed zal het niet aan spektakel ontbreken op de langebaan, vermoeden Martin Hersman en Erben Wennemars, schaatsanalytici bij de NOS.

Een van de ingrediënten die voor een smakelijke maaltijd zal zorgen is de inkrimping van het aantal startplekken per land op de titeltoernooien. De suprematie van de Nederlandse schaatsers op bijvoorbeeld de Spelen in Sotjsi zal daar ongetwijfeld mee te maken hebben, denkt Hersman. "Dat zie je bij meer sporten gebeuren."

"Je hebt nu maar drie plekken op de WK en EK allround en op de WK afstanden drie op de korte afstanden en maar twee op de lange afstanden. Dat is heel pittig. En dat betekent dat de Nederlandse kampioenschappen een nog grotere slachting worden."

"De selectiewedstrijden worden echt killing", verwacht Wennemars. "Niemand wordt beschermd, iedereen moet ervoor rijden. En één, twee en drie op de tien kilometer kan niet meer op de WK afstanden. Dus we hebben sowieso al één medaille minder."

Kramer op massastart

Daar staat tegenover dat de massastart een onderdeel aan het worden is dat steeds serieuzer genomen moet worden. Ook door Sven Kramer. "Een heel goed signaal", vindt Hersman. "Hij is toch de grootste schaatser die er internationaal rondrijdt en als die het ook oppakt, kan de rest niet achterblijven. Maar ja, plaats je eerst maar eens... Er zijn maar twee startplekken."

Kramer richt zich voorts op verbetering van zijn 1.500 meter en op de allroundtoernooien. De lat ligt dus hoog. "Hij zal wel een beetje moeten, want hij is nergens meer de allerbeste in", constateert Wennemars. "Nou ja, op de vijf kilometer. Maar hij is een beetje zoekende: waar heb ik straks de grootste kans dat ik ga winnen. En het moet wel heel raar lopen wil de massastart niet olympisch worden."

De massastart, met een peloton rijders tegelijk in de baan, is echter niet zonder risico. Het marathonschaatsen is de laatste tijd opgeschrikt door enkele ongelukken met ernstig lichamelijk letsel als gevolg. Afdoende bescherming lijkt daarom op zijn plaats, en misschien niet eens alleen bij de deelnemers aan de massastart.

Helm op

"De messen zijn scherp en de snelheden hoog", weet Wennemars uit eigen ervaring. "Maar op de langebaan zijn helemaal geen veiligheidsvoorschriften. We hoeven niet eens met enkelbeschermers te rijden, of met scheenbeschermers. In het marathonschaatsen wel, maar dat is het dan ook."

Op de massastart zijn wel de eerste aanzetten geweest. "Er zijn een aantal testwedstrijden geweest en ik heb er zelf ook een paar gereden", vertelt de tweevoudig wereldkampioen op de sprint. "Ik moest daar rijden met een helm op. En eigenlijk viel het mij reuze mee."

"Ik moest ook snijvaste handschoenen aan hebben, en enkelbeschermers en scheenbeschermers. Ik zag in de regels staan dat je straks in de World Cups ook een nekbescherming moet dragen. Je kunt erop wachten dat het straks ook bij andere wedstrijden moet."

Schaatsmaand

De piek van het schaatsseizoen ligt in de weken vanaf 12 februari. Dan beginnen de WK afstanden in Heerenveen, kort daarop gevolgd door de WK sprint in Astana en de WK allround in Calgary. "De ISU heeft gekozen voor herkenbaarheid", aldus Wennemars, die de ingreep toejuicht. "Er is nu echt gewoon één schaatsmaand waarin alles gaat gebeuren en de prijzen worden verdeeld."

Of ook Koen Verweij zich in de medaillestrijd gaat mengen, betwijfelen beide schaatsdeskundigen vooralsnog. Al is hij het wel aan zijn stand verplicht, meent Wennemars. "Hij is de wereldkampioen allround en olympisch kampioen ploegenachtervolging en nét geen olympisch kampioen op de 1.500 meter. Dat is fantastisch. Maar als hij echt een hele grote wil worden, moet hij dit jaar nóg een keer wereldkampioen worden."

"Hij is een gruwelijk talent. Hij kan eigenlijk alles, zelfs van een duikplank springen", voegt Hersman er - met een knipoog - aan toe. "Hij is wereldkampioen en olympisch kampioen geworden. Maar het lijkt wel alsof hem dat zo veel bagage heeft gegeven, dat hij nu denkt: het hoeft voor mij even een jaar niet. Maar juist op een baan als Calgary kan hij echt goed uit de voeten."

Bergsma als allrounder

Wellicht gaat Jorrit Bergsma het Verweij nog moeilijk maken. De marathontopper en olympisch kampioen wil zich komend seizoen ook als allrounder profileren. "Dat is natuurlijk mooi, dat de olympisch kampioen op de tien kilometer meedoet aan de NK allround", reageert Wennemars nu al enthousiast.

Succes lijkt echter op de korte termijn niet in het verschiet te liggen. "Met zijn vijf en tien kilometer kom je een eind in het klassement, bij de eerste zes, zeven. Maar om echt wereld- of Europees kampioen te worden moet je een goede 500 meter kunnen rijden en dat zal echt wel een struikelpunt worden voor Bergsma."

Wellicht droomt Bergsma stilletjes van de WK allround in Calagary. "Als hij daar mag rijden gaat hij natuurlijk voor een wereldrecord. Dat zou hij best van Kramer kunnen afpakken. Ook omdat ik denk dat het record op de tien kilometer niet scherp staat. De tijden die Bergsma heeft gereden op de niet-snelle banen zijn misschien wel beter - als je ze zou omrekenen - dan het huidige wereldrecord (12.41,69) op de tien."

"Schaatsjaar wordt spektakel"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl