Minister Dijsselbloem vindt dat de banken de afgelopen jaren veel hebben gedaan tegen de crisis
NOS Nieuws

Dijsselbloem: vertrouwen in banken is terug

Minister Dijsselbloem (Financiën) is tevreden over de uitkomsten van de Europese stresstest voor banken. Hij vindt het belangrijk dat alle banken helemaal zijn doorgelicht en dat de meeste banken, waaronder alle Nederlandse, voor de test zijn geslaagd.

"De Nederlandse banken hebben het goed gedaan. Ook de somberste scenario's zullen ze goed doorstaan. Voor een aantal Europese banken geldt dat ze nog extra stappen moeten zetten, maar ook dat is doenlijk."

Vertrouwen

Dijsselbloem zegt dat de banken de afgelopen jaren veel hebben gedaan, onder meer door hun kapitaal te versterken, hun balans op te schonen en verliezen te nemen. De bankencrisis is hiermee definitief achter de rug, hoopt hij: "Ik denk dat deze test het vertrouwen terugbrengt van zowel investeerders als spaarders."

Ook de somberste scenario's zullen onze banken goed doorstaan.

Minister Dijsselbloem

Dat de Nederlandse banken toch nog voor 2,8 miljard euro aan voorzieningen moeten treffen, vindt Dijsselbloem niet verontrustend. "Er is heel kritisch gekeken naar de portefeuilles en mogelijke verliezen in de toekomst. Zo kijkt een toezichthouder daarnaar. De Europese Centrale Bank heeft het streng gedaan en dat is prima."

Onder de 25 banken die zijn gezakt voor de test, zijn negen Italiaanse banken. Ook daarover maakt Dijsselbloem, die tevens voorzitter is van de Europese ministers van Financiën, zich geen grote zorgen.

"Ook dit laat zien dat het een serieuze test was. Van die negen Italiaanse banken zijn er vier die extra geld moeten ophalen, voor een bedrag dat wel te doen is. Daar krijgen ze zes tot negen maanden voor."

Vier Italiaanse banken moeten extra geld ophalen, voor een bedrag dat wel te doen is. Daar krijgen ze zes tot negen maanden voor.

Minister Dijsselbloem
"Ik denk dat deze test het vertrouwen terugbrengt van zowel investeerders als spaarders."

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf klaagden de afgelopen jaren dat ze nauwelijks aan geld konden komen. Dijsselbloem zegt dat de banken echt wel geld uitleenden, maar dat de "kwaliteit van de vraag" van ondernemers vaak te wensen overliet.

Dat betekent bijvoorbeeld dat ondernemers zelf te weinig geld inbrachten of geen goed ondernemingsplan hadden. Maar ook daarin voorziet de minister een kentering: "Je zult zien dat de kredietverlening weer gaat toenemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl