Grace Mugabe wil haar man, Robert Mugabe, opvolgen als president
NOS Nieuws

Mevrouw Mugabe wil op de troon

Grace Mugabe, de echtgenote van de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, heeft aangekondigd dat ze haar man wil opvolgen. De 90-jarige Mugabe tobt met zijn gezondheid en heeft verschillende keren buitenlandse artsen bezocht.

Zijn termijn loopt tot 2018, maar er wordt rekening mee gehouden dat hij op het congres van zijn partij in december zijn vertrek zal aankondigen.

Charmeoffensief

De veel jongere Grace Mugabe - ze is 49 jaar - maakte haar voornemen bekend op een bijeenkomst met veteranen van de vrijheidsstrijd tegen de blanke overheersers.

De politieke ambities van Grace kwamen aan het licht toen ze in augustus benoemd werd tot voorzitter van de Vrouwenliga van de ZANU PF-partij. Daarna begon ze een charmeoffensief met een rondreis door het land.

Mevrouw Mugabe, die voor haar huwelijk een secretaresse van de president was, houdt er volgens hardnekkige geruchten een spilzieke levensstijl op na.

In haar toespraak tot de veteranen vroeg ze ook om het ontslag van de vrouwelijke vice-president Joice Mujuru, de gedoodverfde opvolger van Mugabe. Mujuru maakte eerder duidelijk dat ze niets ziet in de politieke ambities van Grace Mugabe.

Robert en Grace Mugabe zijn nog altijd niet welkom in landen van de Europese Unie. Brussel trof het Zimbabwaanse bewind twaalf jaar geleden met sancties vanwege mensenrechtenschendingen in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl