NOS NieuwsAangepast

Duitsland schaft dienstplicht af

De regering van Duitsland schaft de militaire dienstplicht op 1 juli 2011 af. De afgelopen jaren werden al steeds minder mensen opgeroepen om in het Duitse leger te dienen.

Coalitiepartij FDP was al langer voor afschaffing van de dienstplicht, en onlangs stemden ook regeringspartijen CDU en CSU ervoor.

Belangrijke reden voor afschaffing zijn de bezuinigingen. Bovendien blijken dienstplichtigen onvoldoende opgeleid voor acties zoals in Afghanistan. Ook zijn er op dit moment meer mensen die vervangende dienstplicht vervullen dan mensen die in militaire dienst gaan.

Hervorming

De Duitse Bundeswehr is het laatste grote leger in Europa dat nog een dienstplicht kent. Jongeren moeten dienen bij de strijdkrachten, of een maatschappelijke stage volgen in bijvoorbeeld een verzorgingscentrum.

Het leger bestaat nu uit 242.000 manschappen. In de komende jaren zal dat aantal dalen tot tussen de 180.000 en 185.000. De inkrimping is minder dan verwacht. Eerdere plannen spraken over 163.000 militairen na de hervorming van de krijgsmacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl