Anton Geesink
NOS Sport

Vondst in privécollectie Geesink

Er is een handgeschreven brief uit 1999 opgedoken van toenmalig kroonprins Willem-Alexander, die Anton Geesink bedankte voor de "steun gedurende de 'moeilijke' dagen" rond zijn benoeming als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC)

Er ontstond veel beroering rond het lidmaatschap in 1998 omdat Wouter Huibregtsen aanvankelijk de belangrijkste kandidaat was. De voormalig NOC*NSF-voorzitter was zo verrast dat hij de kroonprins in de Volkskrant onder meer voor een "judas", "saboteur" en "lafaard" uitmaakte.

Die opmerkingen leidden uiteindelijk tot het aftreden van Huibregtsen, die later zijn uitspraken ontkende. Hij besloot na "een constructief gesprek met de prins" de zaak te laten rusten.

Privé-inzage

Unieke vondst in privécollectie Anton Geesink

NOS-verslaggever Kees Jongkind kreeg van het Utrechts Archief privé-inzage in de collectie van Geesink, waaruit bleek dat Huibregtsen persoonlijk door Geesink pootje werd gelicht. Hierdoor kwam de weg vrij voor Willem-Alexander.

"Bedankt voor de goede samenwerking in het IOC en voor uw steun gedurende de 'moeilijke' dagen rond mijn lidmaatschap", schreef de kroonprins in december 1999 aan Geesink.

Lastpost

Geesink voelde onder geen beding iets voor een rol binnen het IOC voor "lastpost" Huibregtsen, die onder anderen met oud-schaatser Ard Schenk en Erica Terpstra kandidaat was. Huibregtsen was in Geesinks ogen het prototype sportbestuurder, iemand uit het bedrijfsleven zonder topsportachtergrond. Het boterde nooit tussen de twee.

Nu blijkt uit het archief dat Geesink een brief had gestuurd naar IOC-president Juan Antonio Samaranch, waarin hij hem aanraadde Huibregtsen niet serieus te nemen omdat hij daarmee zijn geloofwaardigheid op het spel zette. Samaranch besloot vervolgens de kroonprins te benaderen.

Dank voor uw steun gedurende de 'moeilijke' dagen rond mijn lidmaatschap

Koning Willem-Alexander

De brief van de kroonprins aan Geesink wordt sinds donderdag tentoongesteld door het Utrechts Archief, dat meer pronkstukken uit zijn collectie openbaar maakte.

Rekening van de nonnen

Geesink bewaarde bijvoorbeeld zorgvuldig bedankbrieven van de Amerikaanse presidenten George Bush en Bill Clinton. Maar ook een rekening van 60,- gulden uit 1983 voor een spoedcursus Engels bij de 'nonnen van Vught' geeft een inkijkje in het bewogen leven van Geesink.

Donderdagavond op NPO 2 zendt Nieuwsuur een uitgebreide reportage uit over het rijke archief van Anton Geesink.

Briefje Anton Geesink

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl