Bloemen bij het Canadese parlement
NOS NieuwsAangepast

Paspoort schutter was ingenomen

De man die in Ottawa een Canadese militair doodschoot, was de 32-jarige Michael Zehaf-Bibeau. Hij werd na zijn daad zelf ook doodgeschoten.

Zehaf-Bibeau werd geboren in Canada als Michael Joseph Hall. Zijn vader was een Libiër en zijn moeder een Canadees. Hij bekeerde zich kortgeleden tot de islam en radicaliseerde.

De inlichtingendiensten hielden de man al in de gaten. Hij werd bestempeld als iemand met een verhoogd risicoprofiel, zegt correspondent Ryan Hermelijn. Omdat Zehaf-Bibeau van plan was om als jihadstrijder naar het Midden-Oosten te gaan, werd zijn paspoort ingenomen.

Strafblad

Zehaf-Bibeau had een strafblad. Hij werd een paar keer opgepakt voor drugsvergrijpen.

Of hij alleen handelde is nog niet duidelijk. De politie zegt in de omgeving van het parlementsgebouw, waar Zehaf-Bibeau na de aanslag naar toe vluchtte en waar hij door een beveiliger werd doodgeschoten, nog op zoek te zijn naar mogelijke betrokkenen.

Het parlementsgebouw is nog altijd dicht. Ook andere federale gebouwen in de omgeving zijn afgesloten.

De veiligheidsmaatregelen in de rest van het stadscentrum zijn in de loop van de nacht wat versoepeld. Volgens de autoriteiten is geen sprake van een directe dreiging.

Dreigingsniveau

In Canada was het dreigingsniveau al verhoogd, omdat maandag een geradicaliseerde moslim inreed op twee militairen. Eén van de militairen overleefde de aanslag niet. De man die de aanslag pleegde werd doodgeschoten. Ook zijn paspoort was afgepakt.

De autoriteiten zoeken naar een verband tussen de twee zaken, zegt Hermelijn. Premier Harper noemde beide aanslagen brute en gewelddadige aanvallen op Canada. Of de daders elkaar kenden is niet duidelijk.

Canada houdt een groep van negentig terreurverdachten in de gaten. Het land doet mee aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat. De beweging heeft de VS en zijn bondgenoten gedreigd met vergelding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl